avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... speta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

speta

x a vandut unei persoane un autoturism, cu care a incheiat o chitanta de mana la scurt timp dupa aceasta a decedat, proprietrul masinii nu a mai apucat sa radieze masina de pe numele sau, mostenitorii defunctului au instrainat-o de mai multe ori.
Anul acesta a fost prins un individ fara rovinieta , aprimit amenda 2500ron , evident ca amenda a venit pe adresa lui x .Acesta a inaintat judecatoriei o plangere ca nu poate sa plateasca pentru fapta altuia, a depus la dosar chit de mana si o declaratie notariala in care se preciza ca nu mai detine informatii despre unde s-ar afla masina, declaratie data in urma cu mai multi ani.De asemenea x a formulat o actiune in constatare , solicitand judecatoriei sa susspende dosarul pana cand se va afla cine mai este ,,adevaratul proprietar al masinii'.Xnu poate sa plateasca aceasta amenda ptr ca nu are mijloace financiare este pensionar si are amputat piciorul drept , fiind ingrijit la pat.
Ce ma sfatuiti sa mai fac? dat fiind faptul ca legislatia in vigoare spune ca detinatorii mentionati in certificatul de inmatriculare sunt direct raspunzatori ptr achitarea rovinietei si nu cel care conduce masina.Multumesc astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: janina drula , utilizator 09:12, 10 Septembrie 2009
E bine ca aveti o actiune in constatare, insa solicitati si radierea masinii daca ......stiti unde macar numele si adresa noului proprietar.... altfel e mai dificil.
Succes !
Parerea mea este sa incerce sa discute cu actualul proprietar si sa plateasca acesta amenda.Nu cred ca va avea castig de cauza in instanta dupa lege.

Daca nu il gaseste pe proprietar ar trebui sa se ocupe de radierea masinii din circulatie pentru a evita astfel de situatii in viitor.Asa imi pare mie corect.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc ptr raspuns, insa nu cunosc actualul proprietar, ci doar soferul care a condus dupa numele si adresa din procesul verbal de contraventie.
Cand a vandut masina cu chitanta de mana la defunct a dat si actele masinii, deci nu mai are certificat de inmatriculare.
Ma pot adresa cu adresa politiei rutiere cu o cerere in vederea radierii masinii vandute de mine, cu chitanta de mana?
Multumesc
Rovineta se plateste pentru circulatia pe drumurile publice din afara localitatilor, iar persoana care conducea autovehiculul nu erati dvs., ar fi o posibilitate...sa vi se admita contestatia.Cazul fortuit de exemplu ar putea fi o cauza care inlatura caracterul contraventional al faptei, coroborata si cu starea de sanatate a "proprietarului din acte", poate ar fi o modalitate de aparare...daca mai este posibil (nu prea am inteles stadiul procesului sau daca este contestatie sau actiune in constatare).
Formulati o actiune in constatare, parati fiind mostenitorii persoanei care apare ca fiind cumparator in chitanta de mana, si solicitati ca instanta sa constate intervenita vanzare-cumpararea masinii la data incheierii chitantei de mana, in subsidiar, solicitati in contradictoriu cu Directia de taxe si impozite locale, radierea masinii (treceti toate lementele de identificare) si mai puteti solicita si daune/prejudiciul produs prin neperfectarea actelor legale, respectiv c/v amenzii din p.v. de contraventie.
Ar fi fost bine ca sa fi pastrat macar copii xerox de pe actele masinii ca sa puteti preciza elementele de identificare ale masinii si sa le depuneti ca probe si la instanta.
Cu hotararea judecatoresca puteti radia masina.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
pe raza judetului bacau a fost inregistrata contraventia , eu am inaintat contestatie impotriva pv de contarventie, am depus la dosar chit de mana, declaratiia notariala prin care precizam ca nu mai am date despre aceasta masina si acte medicale referitoare la diagnosticul meu.termenul dosarului este pe 7 oct.
actiune in constatare acum am introdus-o , astept sa fiu citat, insa nu ma pot deplasa.
in dosarul de la bacau am cerut suspendarea pana se va pronunta instanta unde am introdus actiunea in constatare, cu acordul celor de la directia de drumuri, ptr ca alta solutie nu aveam, ce ma sfatuiti sa fac in continuare.
Nu cunosc mostenitorii celui caruia am vandut, ce pot sa fa, sa chem soferul vinovat ptr savarsirea contraventiei? Multumesc din suflet ptr ajutor.

Alte discuții în legătură

Nu mai dau de noul proprietar! JosefC JosefC Buna tuturor.am o nelamurire si cateva intrebari.Problema sta in felul urmator: Acum 3 ani am vandut o masina,proprietate personala,cu contract v-c facut ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta Constantin8318 Constantin8318 Buna ziua!! Astazi am primit un plic ce contine o amenda de rovinieta neplatita la o masina pe care am vanduto in decembrie anul trecut!! Mentionez ca detin ... (vezi toată discuția)
Contestatie titlu executoriu primarie florincamelia florincamelia o prietena de familie a primit in ian.2009 o somatie de plata insotita de titlu executoriu ,de la directia de impozite si taxe locale a primariei bacau , ... (vezi toată discuția)