avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proceduri vanzare cumparare casa părinții -copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proceduri vanzare cumparare casa părinții -copii

Buna seara,
Ma numesc Raicu Antoaneta si stau împreună cu socrii ca s-au hotărât sa ne lasa casa in care locuim mie si sotului. Problema este ca socru mai are un copil din alta căsătorie de care nu stie nimic despre existenta lui. Ce ma sfătuiți?
- sa facem contract de vanzare - cumparare, si daca da in momentul in care se incheie contractul de vanzare cumparare trebuie sa depunem in banca bani cat valorează casa ;
- donație?
- testament?
Cu stima,
Va multumesc anticipat
Astept răspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ContSters416386 , utilizator 10:10, 6 Februarie 2017
Orice proprietar poate dispune in timpul vietii de bunurile proprii asa cum doreste. Deci un parinte poate sa-si vanda casa unuia din copii fara ca celalalt copil sa se poata opune acestei operatiuni juridice motivat de faptul ca, la decesul parinlor, el va fi privat de partea de mostenire ce i se cuvine.

Un contract de vanzare-cumparare este cea mai stabila si mai sigura metoda prin care parintii pot transmite proprietatea unui imobil catre unul din copii, inca din timpul vietii.
Insa fata de costurile mari pe care le presupune incheierea unui astfel de contract (contractul de vanzare-cumparare al unui imobil nu se poate incheia decat in forma autentica, la notariat), mai exista un risc minor acela ca orice parte interesata (de obicei un alt frate) poate promova actiune in constatarea simulatiei contractului de vanzare-cumparare.
ADICA ~ Se solicita instantei sa constate ca intentia partilor nu a fost vanzarea, intre parinti si copii rareori achitandu-se un pret pentru imobilul instrainat, ci s-a avut in vedere o donatie ascunsa. Avantajul admiterii unei astfel de actiuni pentru cel care o promoveaza nu este unul imediat. Bunul ramane in proprietatea celui ce l-a primit (nu se poate trece totusi peste intentia partilor), insa nu sub forma unei vanzari, ci sub forma unei donatii iar aceasta inseamna ca, la decesul parintilor, va putea fi obligat sa raporteze donatia si sa readuca bunul la masa succesorala in situatia in care s-ar fi incalcat rezerva succesorala a celuilalt mostenitor.
In sprijinul celui ce promoveaza o astfel de actiune (in general un frate al „cumparatorului”) vine si faptul ca legea civila romana instituie o prezumtie de donatie in situatia vanzarilor intre parinti si copii. Aceasta inseamna ca insasi legea presupune ca intentia parintilor a fost de a dona si nu de a vinde propriului copil. Pe langa acest „sprijin” legal, reclamantul va putea incerca sa probeze faptul ca nu s-a achitat pretul mentionat in contract, lucru destul de dificil avand in vedere absenta acestuia la incheierea actului si mentiunea din cuprinsul oricarui contract cum ca pretul a fost achitat. Asadar, in lipsa unei recunoasteri din partea paratilor, actiunea in constatarea simulatiei e destul de dificil de probat. Cu atat mai mult cu cat, potrivit dispozitiilor codului civil roman, proba cu martori nu poate fi admisa in contra celor consemnate intr-un inscris autentic.
Sub aceste aspecte, atunci cand parintii doresc sa va transfere doar dvs. proprietatea unui imobil, recomand contractul de vanzare-cumparare, singurul care va pune bunul la adapost fata de ceilalti succesori atunci cand se va dezbate succesiunea.
SUCCES
si daca se cer in instanta actele bancare care sa dovedeasca miscarea financiara a contravalorii casei?ea trebuie sa fie reala altfel se dovedeste ca nu s-a platit nimic... ,avand in vedere ca de cca 2 ani nu se mai admite plata cash pentru sume peste 10.000 euro.oricum nici la notar nu se poate incheia actul daca nu se face dovada miscarii banilor..iar daca nu ai banii sa-i plimbi...???ce faci? :sorry:
Faceti contract de intretinere sau donatie cu clauza de intretinere.Eventual cu rezerva uzufructului viager pt socrii.In cazul asta nu trebuie sa dovediti nicio plata.
plata nu trebuie dovedita dar trebuie respectata rezerva succesorala a celuilalt mostenitor.:stunned: sau cel putin teoretic,pana acest lucru va fi eventual cerut,daca va fi cerut.
pe timpul vietii socrii pot face absolut tot ce vor cu imobilul casa. Doar daca doneaza casa fara nicio obligatie doamnei Raicu , fiul poate ataca donatia dupa decesul socrilor pe motiv ca i s-a incalcat rezerva succesorala.Daca socrii mai detin si alte imobile atunci nu se pune problema incalcarii rezervei succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Promisiunea de vanzare kryssa555 kryssa555 buna ziua socru meu vrea sa faca un contract cu promisiune de vanzare cu sotul meu.Este bun acest contract poate cineva sal atace ce valoare are acest ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare (pret neplatit) iancu123 iancu123 un contract de vanzare cumparare intre 2 parti privind vanzarea unui imobil reprezenrand un teren, semnat la notar, in ce cpnditii se poate anula daca partile ... (vezi toată discuția)