avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probare cheltuieli si investitii intr-un apartament la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probare cheltuieli si investitii intr-un apartament la deschidere succesiunii

Buna ziua,

Va prezint urmatoarea situatie: In urma decesului mamei mele a ramas fara proprietar apartamentul ei cu 2 camere (mostenit). In afara de mine, mostenitor mai este fratele meu vitreg, care a fost arestat la cateva luni dupa decesul mamei. Apartamentul este in prezent nelocuit, dar eu suport toate cheltuielile (facturi, asigurare, impozit etc). Nici inainte de arestare fratele meu nu a contribuit cu nimic (neavand nici intentia, nici mijloacele si in plus si o interdictie de a se apropia de familie prin ordin de protectie). Eu as vrea sa il renovez complet (arata tare rau) si sa cumpar mobilier in vederea inchirierii sau vinderii. Toate acestea vor costa foarte mult, iar intrebarea mea este daca pot face dovada cheltuielilor si investitiilor mele (materiale de constructie, mana de lucru, dar si piese de mobilier) prin pastrarea facturilor. Pot demonstra la efectuarea succesiunii ca am crescut cu mult valoarea apartamentului astfel incat la o eventuala vanzare sa mi-i pot recupera, iar banii care ne vor corespunde fiecaruia sa reflecte aceasta diferenta?

In afara de pastrarea tuturor facturilor si de efectuarea de fotografii datate Inainte / Dupa cu starea apartamentului, nu stiu ce altceva as putea face pentru a ma apara si sunt sceptica in privinta admiterii acestora ca probe (in special in cazul bunurilor mobile - cum pot demonstra ca un anume bon fiscal este pentru un anume obiect?). Pot cere o expertiza simpla acum, inainte de a incepe renovarile, pentru a evalua valoarea apartamentului si a avea un punct de plecare?

Va multumesc pentru timpul acordat si va rog sa ma indrumati spre orice resurse de unde m-as putea documenta, daca acestea exista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2017
andreea_comsa, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters411736 , utilizator 21:28, 5 Februarie 2017
Raspunsul este simplu. Inainte de a incepe lucrul face o evaluare a aprtamentului cu sitatia reala, ce nevoi de raparatii sunt,, si un deviz estimatav cu costurile necesare aducerii apartamentului in starea de folosinta. Demarati lucrarile si retineti toate facrturile care le achitati cu denumirile clare si explicite, apoi faceti receptia lucrarilor si evaluarea noua. Acestea sund dovezile certe pentru renovare.
Va multumesc tare mult pentru raspuns. La ce va referiti cand spuneti "faceti receptia lucrarilor"?
Dupa efectuarea lucrarilor de renovare, faceti receptia lucrarilor ce au fost efectuate, obtineti garantie pentru materiale si pentru manopera.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2017
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
daca vreti sa il vindeti, nu mai investiti nimic! lasati-l asa cum este. poate noului proprietar nu ii convine cum l-ati modernizat, decorat, mobilat si utilat si va arunca la gunoi toata investitia facuta. mai bine il vindeti si utilizati banii in alte scopuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire dupa decesul tatalui, aflandu-ma in conflict cu mama mirciu mirciu BUNA ZIUA.Suntem 3 frati (un baiat si daua fete),dupa decesul tatalui am vandut o bucata de teren banii impartindu-se intre surori,am facut succesiunea dupa ... (vezi toată discuția)
Apartament anl karina22 karina22 Buna seara, sper sa postez unde trebuie problemuta mea.Avem un apartament in care suntem chiriasi, acuma el este in categoria Fond garantare Stat, sunt ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un act de vanzare-cumparare? KASSYAN83 KASSYAN83 Buna ziua ! In anul 2008 , bunicii mei din partea mamei , au incheiat un act de vanzare-cumparare , cu clauza de intretinere cu unul din fratii mamei , ei ... (vezi toată discuția)