avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală pluralul cuvântului "nectar"
Discuție deschisă în Cultură generală

pluralul cuvântului "nectar"

In volumul DEX este specificat "nectar" ca substantiv neutru dar nu sunt specificate formele de la plural.Care ar fi acestea?Pe site sunt afişate şi "nectare" şi "nectaruri" dar aceste forme cam "zgârie" urechea.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 23:10, 13 Decembrie 2009
parerea mea:
nectar in intelesul de baza nu are plural(unul din sinonime este si miere la fel fara plural) definind prin intelesul propriu o anumita cantitate,mai mare de 1. Vom folosi pluralul nectaruri doar atunci cand ne referim la bautura de fructe de ex. cand solicitam chelnerului: va rog doua nectaruri de...
desi ptr a nu-i zgaraia urechea am putea ocoli formularea solicitand 2 sticle de nectar de...
pentru stelarman...da sunt de aceeasi parere...se pare ca acesta este explicatia cea mai rezonabila...
In GRAMATICA LIMBII ROMANE, lucrare coordonata de acad. Al. Graur, se specifica: " Unele substantive au forme numai pentru numarul singular.... Au numai singular: .... - Cele mai multe nume de materie: aur, miere, nea, orez..." As adauga, fara teama de a gresi, nectar. Asa ca" in laturi" cu " nectare" sau "nectaruri".
Adi Lungu
Daca tot am citit si rastalmacit toate interventiile, am inceput sa ma intreb:
In ce propozitie/comunicare ar putea fi utilizat pluralul pentru nectar?
Putem asimila cu berea? daca ne referim la substanta, ce tip de plural folosim?
"In linurile fabricii sunt la fermentat doua beri sau doua tipuri de bere?
Cum ar suna:Nectarurile/nectarele florilor imbie albinutele
La fel ar fi si: Am pivnita plina de trei vinuri !(or fi 3 butoaie sau 3 soiuri?)
Dar oare pluralul de la fier - este fieruri ?(ca: fiare e zoologic!)
In fine, cred ca numai nevoia de utilizare/inteles determina caracterul defectiv de numar al substantivelor.
stelarman a scris:

parerea mea:
nectar in intelesul de baza nu are plural(unul din sinonime este si miere la fel fara plural) definind prin intelesul propriu o anumita cantitate,mai mare de 1. Vom folosi pluralul nectaruri doar atunci cand ne referim la bautura de fructe de ex. cand solicitam chelnerului: va rog doua nectaruri de...
desi ptr a nu-i zgaraia urechea am putea ocoli formularea solicitand 2 sticle de nectar de...

De acord.

-Editat-
nucu$ a scris:

Dar oare pluralul de la fier - este fieruri ?(ca: fiare e zoologic!)

Fierul este element chimic unic si din p.d.v. logic nu are cum sa aiba plural (nu exista doua sau mai multe elemente numite fier ci doar unul).
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
BX, utilizator

Alte discuții în legătură

Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)
Lectia de gramatica bianca.bonnie bianca.bonnie Bună ziua dragi colegi. Am observat că, în foarte multe cazuri, oamenii întâmpină greutăți în determinarea formei corecte a pluralului unor ... (vezi toată discuția)
Dulce-i limba romaneasca! Sorin Farcas Sorin Farcas Dulce-i limba romaneasca (era) ..era o vorba – unde-i lege nu-i tocmeala : Textul de lege ce sanctiona violul in perioda domnitorului Nicolae ... (vezi toată discuția)