avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire si succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire si succesiune

ce puteti sa imi spuneti depre acest caz : 2 oameni convietuiesc impreuna si construiesc o casa , in final se casatoresc au o vechime in casatorie de aprox 18 - 30 ani. proprietar este doar sotul- pe acte. Cei doi soti nu au nici un copil din casnicie, doar sotia are doi din casatoria dinainte ,care nu sunt adoptati si de noul tata . Sotul are o sora si 2 nepoti din partea surorii:( . Dupa o convietuire de 50 de ani impreuna sotul decedeaza ramanand o casa si 500 de lei in banca pe numele lui , cine beneficiaza de avere si in ce cota parte??? Mentionez faptul ca sotia sufera de alzhaimer dar are un tutore pe fica ei.
B-):(:(:(:(:(
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:01, 7 Februarie 2017
Buna seara,
La casa, daca e doar pe numele sotului si este construita inainte de casatorie, sotia ia 1/2 si colateralii (fratii sotului decedat) 1/2 conform art. 972 alin 1 lit c Cod Civil!
mutumesc , deci nepoti nu au nici un drept??
mai am o intrebare la cota parte a sorei defunctului nu este influentata de faptul ca nu e mostenire parinteasca
nu. Sora mosteneste 1/2 daca e in viata, nepotii isi vor mosteni mama cand va veni vremea.
Sotia are si un drept de creanta pt ca au construit impreuna casa, in perioada cand au convietuit, iar termenul de prescriptie e intrerupt pe perioada casatoriei. Ati putea obtine mai mult din casa daca veti avea castig de cauza in instanta. E posibil ca sora sa admita ca au construit impreuna si sa ajungeti la o intelegere, sa primeasca sotia 3/4 din casa.
Ar trebui sa aveti o discutie, sa vedeti cum stati.

Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune-instrainare bun. adela-21 adela-21 buna ziua, o intrebare as avea in legatura cu o mostenire. Parintii mei cand s-au casatorit mama avea o fica din alta casatorie, acum 9 ani tatal meu a ... (vezi toată discuția)