avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumparare vechime pt pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumparare vechime pt pensie

Buna dimineata! As dori sa imi precizati si mie, cu aproximatie, cam cat ar trebui sa plateasca, o persoana, barbat , nascut in iulie 1955, cu un stagiu de cotizare de 23 ani, , pentru a-si putea sa isi cumpere 5 ani de vechime in vederea pensiei si pana la ce data? Mentionez ca in prezent nu realizeaza venituri.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sch , utilizator 07:21, 10 Februarie 2017
Potrivit Legii nr.186/2016, in prezent, se poate completa stagiu de cotizare doar pentru perioada 2012 - 2017.

Asadar, Legea permite completarea stagiului de cotizare la pensie numai pentru ultimii 5 ani in urma , calculati de la data încheierii contractului de asigurare socială.

Baza lunară de calcul o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale.
Va multumesc pt lamuriri!
Cota de contributie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Pentru anul 2016, castigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.681 lei. Venitul minim asigurat este de 35% din 2.681 lei, adica 938 lei; contributia minima datorata fiind de 247 lei.
Cererile pentru plata retroactivă a contribuției la pensii se depun până pe 27 aprilie 2017.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2017
sch, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre plata anticipata a contributiei la casa de pensii kappa56 kappa56 Barbat in varsta de 60 ani doresc sa aflu despre plata anticipata a contributiei mele la Casa de Pensii , care ar fi cuantumul pe an si per total pe cei 5 ani ... (vezi toată discuția)
Contributie pentru pensie sirakouzes sirakouzes locuiesc in GRECIA din 1985 ,pana in 2005 am avut si pasaport romanesc si buletin grecesc,acum sant in somaj din august 2015 ,si as vrea saplatesc in ... (vezi toată discuția)
Plata cas yo4bzc yo4bzc Buna ziua! am fost in SOMAJ un an de zile, perioada ce s-a incheiat pe 17 iunie a.c. As vrea ca din IULIE sa platesc din mana CAS-UL. Ce suma trebuie sa ... (vezi toată discuția)