avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deduceri
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deduceri

Buna ziua,

Am o angajata care doreste sa isi ia la intretinere fratele in varsta de 43 de ani. ce acte sunt necesare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 17:02, 9 Februarie 2017
Normele de aplicare a Codului fiscal:

13.

(2) Obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcția de bază.
Persoana aflată în întreținere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreținere se află.
Sunt considerate persoane aflate în întreținere soțul/soția contribuabilului, copiii acestuia, precum și alți membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
(3) În sensul art. 77 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria alt membru de familie aflat în întreținere se cuprind rudele contribuabilului și ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

(9) Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declarație pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreținere (numele și prenumele, codul numeric personal).

(10) Declarația pe propria răspundere a persoanei aflate în întreținere, cu excepția copilului minor, trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a persoanei aflate în întreținere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
b) datele de identificare a contribuabilului care beneficiază de deducerea personală corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
c) acordul persoanei întreținute ca întreținătorul să o preia în întreținere;
d) nivelul și natura venitului persoanei aflate în întreținere, inclusiv mențiunea privind suprafețele de teren agricol și silvic deținute, precum și declarația cu privire la desfășurarea de activități agricole, silvicultură și/sau piscicultură;
e) angajarea persoanei aflate în întreținere de a comunica persoanei care contribuie la întreținerea sa orice modificări în situația venitului realizat.
Declarațiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu se emit ca formulare tipizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana in intretinere NNorbert NNorbert Buna ziua, Un angajat poate s-o aiba in intretinere pe mama sa? Daca da, in ce conditii? Multumesc. (vezi toată discuția)
Deducere copil si sotie larisarazvan larisarazvan buna ziua In cazul unui salariat care are si copilul si sotia in intretinere, cum se calculeaza deducera si cat reprezinta ca si procent?salariul brut este ... (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara copil si sotie ContSters277388 ContSters277388 daca copilul are 27 ani,a terminat facultatea si nu lucreaza poate fi trecut la tata ca persoana in intretinere? idem sotia nu mai lucreaza. ce acte ... (vezi toată discuția)