avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Raport si bilant de lichidare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Raport si bilant de lichidare

Buna ziua!
Am o firma de 1 an, care nu a avut activitate (totul este pe zero). Am inceput procedurile de lichidare si radiere. Nu am lichidator. Pana acum am facut totul singura. Va rog foarte mult sa ma indrumati cine sau cum pot sa fac raportul de lichidare si bilantul de lichidare. Ce reprezinta acest raport de lichidare? Exista formular ?
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 22:39, 27 Septembrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform prev. art. 233, alin (1): dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii;
Cf. prev. art.233, alin (2): din momentul dizolvarii, directorii, administratorii, nu mai pot intreprinde noi operatiuni;
Cf. prev. art. 252, alin (1), pct.a): pana la preluarea functiei de catre lichidator, administratorii si directorii continua sa-si exercite atributiile, cu exceptia celor prevazute la art.233.

In concluzie, prin hotarare de Adunare Generala sau de Asociat Unic, trebuie sa numiti un practician in insoventa care sa intocmeasca si sa semneze legal toate documentele din procedura de lichidare voluntara.

Citarea art 233 din legea 31/1990 este incompleta
"Art. 233. - (1) Dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. Dizolvarea are loc fără lichidare, în cazul fuziunii ori divizării totale a societăţii sau în alte cazuri prevăzute de lege. "
ca urmare exista posibilitatea dizolvarii si lichidarii voluntare fara numirea unui lichidator in conformitate cu art 227 si 235 din legea 31
Bilantul si raportul de lichidare il poate face o persoana autorizata conform legii.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Adrian Stoica, Practician in insolventa
adrian stoica a scris:
Citarea art 233 din legea 31/1990 este incompleta
"Art. 233. - (1) Dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. Dizolvarea are loc fără lichidare, în cazul fuziunii ori divizării totale a societăţii sau în alte cazuri prevăzute de lege. "
ca urmare exista posibilitatea dizolvarii si lichidarii voluntare fara numirea unui lichidator in conformitate cu art 227 si 235 din legea 31
Bilantul si raportul de lichidare il poate face o persoana autorizata conform legii.

Buna ziua Dle. adrian stoica,

Multumesc pentru completare dar
care sunt "alte cazuri prevazute de lege" si unde sunt ele specificate (enumerate) ??

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen MARCOV
Art. 235

(1) In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.

(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.

(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.

(4) Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.

timi a scris:
Art. 235
(1) In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.

(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.

(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.

(4) Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.

Buna ziuua,

Foarte corect citate prev. legii.
Deci, "per a contrario" singura exceptie existenta la procedurile de dizolvare / lichidare este aceea cand intre asociati exista un acord unanim cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.

Cu stima,
Practician in Insolventa Eugen MARCOV
Exact ce spuneam si eu :
in conformitate cu art 235 asociatii hotarasc dizolvarea si lichidarea simultana a societatii fara numirea unui lichidator

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Radiere firma help! bialuca1978 bialuca1978 Am o mare rugaminte daca ma puteti ajuta Problema mea este in felul urmator: am o firma a carei activitate este suspendata incepand cu ianuarie 2008. Am depus ... (vezi toată discuția)
Radiere - termen de 30 de zile de la publicare in m.o.? ota ota Spuneti-mi va rog, daca Hotararea de lichidare a fost publicata in M.O. in data de 4 martie a.c. pot depune actele pentru radiere in data de 2 mai a.c. Va ... (vezi toată discuția)