avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare la creștere minor încredintat de instanță
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare la creștere minor încredintat de instanță

Bună ziua. Un caz interesant pentru care cer un sfat autorizat..
La divorț, 2015, copilul, o fetiță de 6 ani, a primit custodie comună și încredințată mamei, obligănd tatăl la plata pensiei alimentare. Mama copilului dorește să plece în afara țării, să lase spre creștere si întreținere minora de 8 ani în grija tatălui.Tatăl este de acord , dar vrea să aibă un temei legal.
V-aș ruga să-mi spuneți care sunt pașii legali. Se poate face prin declarație notarilă sau numai în instanță ? Custodia va fi unică ?Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:29, 11 Februarie 2017
Copila poate sta linistita la tata, nu au nevoie de niciun act atata timp cat exista custodie comuna.Acest tip de autoritate parinteasca nu se va schimba, chiar daca mama pleaca in strainatate.
In perspectiva inscrierii la scoala, stabilirea unei contributii din partea mamei, precum si relatiilor personale mama-copil, este necesara o actiune in instanta pe aceste capete de cerere. Desigur, se va judeca mult mai usor daca intre parinti va exista un acord pe cele de mai sus. Atat contributia la intretinere cat si dreptul la legaturi sunt rezultante din stabilirea locuintei minorului.
Da, dar instanța a stabilit domiciliul minorei la mamă, la solicitarea acesteia, neținând cont de dorința tatălui și nici de argumentele acestuia din întâmpinare. Dintr-o dată mama, acum într-o relație trecătoare ( irelevant pentru caz ) dorește sa plece cu noua relație în Grecia, condiționată de acesta - fără copil -. Nu trebuie să respecte hotărârea judecătorească ?Copila nu este minge de tenis pentru a fi pasată de la unul la altul, trebuie să aibă un statut, Adică, teoretic copilul locuiește cu mama, faptic, cu tatăl care plătește la zi pensia alimentară. De aici întrebarea dacă este nevoie de o hotărâre a instanței care să încredinteze minora tatălui și să sisteze plata pensiei alimentare către mamă. Mama propune o declarație notarială prin care renunță la plata pensiei alimentare pe perioada cât este plecată, perioadă nedeterminată. Unde este dragoste de mamă, când pleci fără contract, fără o pregătire profesională , la voia întâmplării, fără limită de timp, în necunoscut ? Trebuie să existe o cale legală care să-i dea minorei un statut. Care este acea cale ?
Nu puteti sa onligati mama sa ramana intr-un loc sau sa ia copilul cu ea. Copilul are si tata, deci are cu cine il lasa.
Trebuie ca una dintre parti sa ceara in instanta schimbarea locuintei copilului de la mama la tata si ca mama sa plateasca pensie, nu doar sistarea platii pensiei de catre tata. Pare ca tatal are interes ca sa nu mai plateasca catre mama pensia.
Declaratia aia nu ajuta .
gi-jane2. Mulțumesc . Da, asta se dorea a ști, prin instanță, stabilirea domiciliului minorei la tată și sistarea pensiei pentru minoră. Rămânând în grija tatălui, acesta să mai plătească și pensie alimentară?Nu se dorește pensie din partea mamei. Tatăl plătește lunar 520 lei. Mama a prezentat in instanță o adeverință de salarii pentru un program de 4 ore și contract pe 6 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2017
petricadracea, utilizator

Alte discuții în legătură

Iesirea din tara a copilului minor xntcristina xntcristina Buna ziua ! Am o prietena care are o fetita de 17 ani . Problema este ca ea nu s-a mai casatorit nici o data cu tatal fetitei ,dar pt a-i demonstra acestuia ca ... (vezi toată discuția)
Despre familie si custodia minorului EnacheIonela EnacheIonela Mama a divortat,acum 7 ani, si a plecat in spania! custodia a fost data tatalui.Dupa un timp, copilul vine la mama si nu mai pleaca!De patru ani! Acum are ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara bcfbmv bcfbmv Spuneti-mi va rog , cat este marja pentru plata pensiei alimentare pentru un copil si daca se tine cont si de alte datorii care le are cel ce trebuiesa sa ... (vezi toată discuția)