avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesirea din tara a copilului minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesirea din tara a copilului minor

Buna ziua ! Am o prietena care are o fetita de 17 ani . Problema este ca ea nu s-a mai casatorit nici o data cu tatal fetitei ,dar pt a-i demonstra acestuia ca este copilul lui ,cand avea copilul 8 luni ,ea an intentat un proces de paternitate ,pe care la si castigat .Instanta a hotarat ca este tatal minorei si in certificat la numele tatalui a fost trecut respectivul individ. El nu a dorit nici o legatura cu fata si nici cu mama ,doar plateste pensia alimentara . Acum fata trebuie sa plece in vacanta in Canada la bunicii materni si intrebarea mea este : este mama tutore legal si ii poate da ea o declaratie pt plecarea din tara ,sau are nevoie si de la tata de incuviintare pt plecare ? Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 18:49, 18 Iunie 2012
Este obligatoriu sa existe si o declaratie de la tata prin care e de acord cu parasirea tarii
Am uitat sa mentionez ca minorul poarta numele de fata al mamei la numele de familie si doar la rubrica tata este trecut acel barbat si legal mama este tutorele copilului ,nu exista custodie comuna . Instanta a hot doar faptul ca la rubrica tata in certificatul de nastere sa fie trecut el si sa ii plateasca o pensie de intretinere copilului . Nu este mentionat ca el ar avea vre-un drept asupra copilului atata timp cat parintii nu au fost casatoriti si copilul poarta numele mamei . Multumesc.
Tatal figureaza in certificatul de nastere deci este obligatorie declaratia sa de consimtire. Mai e 1 an si dupa 18 ani nu mai are nevoie de acordul sau. Din moment ce exista fixata o pensie alimentara e clar ca cei 2 s-au judecat si copilul a fost incredintat spre crestere si educare mamei prin sentinta judecatoreasca. Sa solicite mama o declaratie din partea tatalui. Din moment ce primeste pensie e clar ca are o adresa. Tatal poate da declaratia si la notarul din localitatea sa de domiciliu. De asemenea este necesar acordul lui si pentru obtinerea pasaportului.
Daca exista o hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului catre mama (pe vechea legislatie) sau de acordare a autoritatii parintesti unice (pe noua legislatie), nu mai este nevoie de acordul tatalui pentru plecare copilului din tara.
Va multumesc tuturora pt mesaje . Mentionez ca sentinta a fost data in 1998 si instanta respectiva hotaraste : "constata ca paratul este tatal minorei ,obliga paratul la plata pensiei de intretinere si dispune rectificarea actului de nastere ,in sensul ca la rubrica tata sa fie trecut numele paratului si sentinta este irevocabila ". Nu scrie nicaieri ca se incredinteaza copilul mamei si nici ca tatal are vre-un drept . Nu exista sentina de incredintare catre vre-un parinte , nu a cerut nimeni sa ii fie incredintat minorul si copilul a ramas la mama .(procesul a fost doar pt stabilirea paternitatii ,nu si pt incredintare ). Doamna este disperata ca trebuie sa plece copilul in canada si trece vacanta pana ies actele . Tatal este plecat in irlanda de 15 ani si a dobandit cetatenie engleza si chiar daca ar dori sa ii trimita aceea declaratie nu ar putea sa o trimita decat pe mail sau fax si aici ar trebui sa fie actul original . Unde ar putea doamna sa se intereseze cert ? Sa mearga la un notar sau la un avocat ? Va multumesc inca o data pt tot. O zi buna tuturor !
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
xntcristina, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema paternitatii Rzaretcha Rzaretcha Buna ziua! Eu și prietena mea, viitoarea soție suntem fericiții părinți ai unei fetite sănătoase. Copilul a fost conceput în timp ce soția se afla ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere? anila1998 anila1998 salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care... pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu ... (vezi toată discuția)
Copil născut în italia, fără tată în certificatul italian. cum putem rezolva în românia această problemă? Geaninagy Geaninagy Buna ziua eu am născut in Italia iar fata in certificatul italian are numai mama si numele mamei de familie concubinul meu nu a putut fi prezent in Italia ... (vezi toată discuția)