avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... d-na administrator m-a incarcat la plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

d-na administrator m-a incarcat la plata intretinerii

in luna martie,mai exact pe data de 27 eram cu plata intrtinerii la zi.In luna aprilie s-a tinut o sedinta cu locatarii care eram nemultumiti ca presedintele asociatiei si administr si-au marit salariile fara a ne consulta pe noi cei care-i platim. Incepand din luna mai am fost trecuta la pausal cu 60 de mc de apa,nu vrea sa-mi ia apometrele in considerare nici acum pe motiv ca am datorii la intretinere,datorii pe care le-am facut in urma pausalului si pe care nu sunt de acord sa le platesc pana nu sunt recalculate corect. In 3 luni de vara am acumulat datoria de 10 milioane.Sunt in bloc cu datorii de sute de milioane care nu si-au platit datorii de ani de zile,le sunt luate in considerare apometrele,pt ca citez>au stiut sa taca>.Am facut sesizare la primarie dar stupoare cica are d-na dreptate>ca pausalul se aplica de la 3 luni de la neplata/ori eu aveam 2 luni de restanta,
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 09:58, 11 Septembrie 2009
Solicitati in scris la administratie sa vina un reprezentant oficial sa va citeasca apometrele si sa regularizeze consumul. Trebuie sa va dea un raspuns oficial daca refuza.

Era bine sa fi facut inca de la prima lista cu pausal o contestare a acesteia. Daca ati facut, ce scrie in raspunsul lor? Daca nu faceti-o macar acum.

Incercati sa platiti in contul asociatiei sumele aferente intretinerii mai putin cele pentru apa la pausal. Si mentionati pe OP exact ce platiti (ex. intretinere luna xxx fara consum apa). Daca puteti sa va calculati si apa conform apometrelor ar fi si mai bine. In orice caz veti avea un avantaj in instanta.

Si in ultima instanta ii actionati in justitie. Sau ii lasati sa va actioneze ei pentru restanta (dar sa o aveti doar la apa pausala).
@julien_bumby
Presedintele si cenzorul se angajeaza in baza unui contract de mandat.
Administratorul, femeia de serviciu, etc. se angajeaza pe baza de CIM.
Persoanele care presteaza activitati lucrative temporare(taiat gard viu, varuit pomi, etc.) in folosul asociatiei pot fi angajate si pe Conventie civila de prestari servicii.

Marirea salariului administratorului revine in sarcina CE, cf. art. 35 al. 4

"Comitetul executiv adopta decizii asupra cuantumului salariilor, al indemnizaţiilor şi al eventualelor premieri care se acorda personalului încadrat cu contract individual de munca, precum şi asupra valorii şi a modalităţilor de contractare, în cazul în care administrarea clădirii este asigurata de persoane juridice, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli adoptat de adunarea generală a proprietarilor."

Despre trecerea consumului de apa in sistem pausal L230/2007 sau normele dee aplicare nu prevad un interval de la care se poate calcula astfel consumul. Acest "sistem" se poate stabili doar prin decizia AG sau CE.
Insa HG1588/2007 prevede modul in care trebuie repartizate costurile atunci cand exista contoare individuale:
ART. 39
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul şi apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile.

@julien ... in conformitate cu legea 230/2007 puteati face o contestatie la calculul intretinerii in termen de 10 zile de la data afisarii tabelului (de preferat in dublu exemplar, pe exemplarul dvs sa va puna numarul si data inregistrarii). ati gresit prin neplata intretinerii, legea 230 obligindu-va sa va achitati aceasta datorie. iar administratora nu are baza legala pentru care sa va bage la plata la pausal, desi ati dat citirile, nici dupa o luna si nici dupa un an. in cel mai rau caz va putea baga penalizari la calculul intretinerii, daca exista o astfel de decizie din partea comitetului executiv (exceptie: aceste penalizari sa fie incluse in statutul asociatiei). inexistenta acestei decizii duce la inaplicabilitatea penalizarilor.
PS: 1. daca cei din comitet sustin ca nu au semnat nici o decizie de marire de salarii, impreuna cu acestia puteti face plingere penala la politie pentru fals, uz de fals si primirea de foloase necuvenite
2. @presedintele ... intr-o alta postare am citat din legea 230 un paragraf prin care cenzorul putea fi angajat pe baza de conventie civila, dupa care ati inghitit galusca si n-ati mai spus nimic din cauza lipsei unor argumente legislative. vad ca acum reveniti pe aceeasi idee, dovedind inca o data rea intentie. prin urmare, repostez paragraful
Art. 21. - (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.

ma vad nevoit sa repet ... daca legea prevede angajarea personalului prin conventie civila, orice hotarire a guvernului sau a vreunui minister nu poate incalca legea, legea fiind deasupra acestor hotariri
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
ContSters61266, utilizator
@felix34
Nu am inghitit nicio galusca ci doar am cedat primul!:D
De ce? Pentru ca interpretati subiectiv un articol de lege!
Articolul citat mai sus se refera la cenzorul angajat din afara Asociatiei si nu la cel din interiorul Asociatiei. In plus, conjunctia "sau" da posibilitea optiunii si nu obligativitatea.
Normele sunt mult mai explicite in acest sens:
HG 1588/2007
ART. 19
(3) Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generală va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.

(4) Cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.


:yes:
ati spus ca sint interzise conventiile civile, iar paragraful respectiv va contrazice. inteleg ca acolo scrie ca pot fi angajati cenzori din afara pe baza de conventie si ca cenzorii interni pot fi angajati pe baza de contract de mandat, dar nu a existat reglementarea "Cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi NUMAI pe baza unui contract de mandat". si nici nu sint interzise in mod explicit conventiile civile, dovada stind chiar paragraful cu pricina.
repet "CE NU ESTE INTERZIS, ESTE PERMIS !"

Alte discuții în legătură

Mi s-a impus consum pausal timp de 2 luni pentru ca nu am dat citirea apometrelor pe o luna dddaniel dddaniel am uitat sa declar consumul de apa rece si apa calda pe o luna si mi s-a impus timp de 2 luni un consum de 5,1mc/ persoana apa rece si 3,3mc/persoana la apa ... (vezi toată discuția)
Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Plata restanta intretinere fost proprietar si diverse nereguli florydania florydania Buna ziua, Va solicit parerea in urmatoarea speta:la data de 23.03.2015 am semnat in fata notarului un contract de vanzare-cumparare pentru un apartamant, ... (vezi toată discuția)