avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... facultateade 4 ani la zi nu se considera studii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

facultateade 4 ani la zi nu se considera studii superioare ci studii de scurta durata???

buna ziua,
am terminat o facultate particulara cu durata de 4 ani, la zi, si actualmente sunt economist.
Astazi mi s-a adus la cunostiinta ca in curand daca nu fac master studiile mele vor fi considerate studii de scurta durata, economist fiind considerat cel care are 5-6 ani de studiu. este posibil???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 10 Septembrie 2009
Diplomele absolventilor de invatamant superior cu durata de 5-6 ani sunt de drept echivalente cu diplomele de master.
Diplomele absolventilor de invatamant superior sunt recunoscute si ofera drepturi in conditiile stabilite de legislatia in vigoare la data obtinerii actului de finalizare a studiilor.
De la data intrarii in vigoare a Legii nr.288/2004 s-a modificat organizarea studiilor universitare .... depinde de data cand ati absolvit facultatea respectiva.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca ati absolvit facultatea cu examen de licenta, nu cred ca ar exista posibilitatea ca studiile universitare de 4 ani facute la zi sa fie considerate studii de scurta durata daca nu aveti masteratul. Aveti o diploma pe care nu poate sa o conteste nimeni.
Legea nr.19/2000:
Art.38.- (1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asmilate, in care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
Am redat acest text de lege pentru a intelege faptul ca nu trebuie sa va faceti griji din ceea ce vi s-a adus la cunostinta. Masteratul este o optiune a aceluia care vrea sa se perfectioneze intr-un domeniu.
Am terminat facultatea in 2007, iar pe diploma de licenta scrie economist licentiat.
In 2007, era intrata in vigoare Legea nr.288/2004 .... potrivit acestei legi, dvs ati parcurs doar primul ciclu - studii universitare de licenta.

Art. 6. - (1) Diploma acordata dupa finalizarea studiilor universitare de licenta atesta ca titularul acesteia a dobandit cunostinte si competente generale si de specialitate, precum si abilitati cognitive specifice profesiei.
(2) Cunostintele generale permit abordarile stiintifice ale domeniului de specialitate, care sa asigure intelegerea, inovarea si crearea de cunostinte noi, precum si comunicarea efectiva orala si scrisa in domeniul de specialitate si in contexte culturale diverse.
(3) Cunostintele de specialitate se refera la procesele de cunoastere, reproducere si intelegere specifice domeniului de studiu considerat ca un tot, a modului de stabilire de relatii cu cunoasterea din alte discipline si arii profesionale, familiarizarea cu cele mai recente dezvoltari ale cunoasterii si ale aplicatiilor profesionale din domeniu, precum si intelegerea si aplicarea principiilor si metodelor fundamentale de investigare specifice.
(4) Competentele generale se refera la:
a) culegerea, analiza si interpretarea de date si de informatii din punct de vedere cantitativ si calitativ, din diverse surse alternative, respectiv din contexte profesionale reale si din literatura in domeniu, pentru formularea de argumente, decizii si demersuri concrete;
b) utilizarea unor moduri diverse de comunicare scrisa si orala, inclusiv intr-o limba straina;
c) utilizarea tehnologiilor informatice;
d) asumarea responsabilitatii de a elabora un program personal de autoperfectionare;
e) conceperea si conducerea proceselor specifice domeniului.
(5) Abilitatile cognitive specifice presupun:
a) aplicarea conceptelor, teoriilor si metodelor de investigare fundamentale din domeniul de studiu, pentru formularea de proiecte si demersuri profesionale;
b) capacitatea de sintetizare si interpretare a unui set de informatii, de rezolvare a unor probleme de baza si de evaluare a concluziilor posibile;
c) analiza independenta a unor probleme si capacitatea de a comunica si a demonstra solutiile alese;
d) capacitatea de a evalua probleme complexe si de a comunica in mod demonstrativ rezultatele evaluarii proprii;
e) initiativa in analiza si rezolvarea de probleme.
(6) Competentele de specialitate se stabilesc prin reglementari proprii fiecarui domeniu.
lucrez intr-o institutie de stat si vreau sa stiu daca sunt obligata sa fac masteratul pentru a fi platita pe studii superioare in continuare. La ora actuala pe baza acelei diplome de licenta sunt platita pe studii superioare.

Alte discuții în legătură

Drepturi absolventi de constructii proces bologna antoaneta1986 antoaneta1986 buna ziua! am absolvit in 2009 facultatea de constructii, inginerie economica in constructii, proces bologna 4 ani! stiu ca tb sa fac master, dar intrebarea ... (vezi toată discuția)
Studii unversitare de master Maria_munteanu Maria_munteanu Sunt absolventa a invatamantului universitar de lunga durata (5 ani) a Facultatii de Inginerie , promotia 2007,domeniul Inginerie mecanica, specializarea ... (vezi toată discuția)
Master in constructii civile, drepturi si competente AndreiDM11 AndreiDM11 Am o nelamurire, am terminat Cfdp (Facultatea de Constructii Cai ferate drumuri si poduri), si vreau sa stiu, daca as face un master pe Civile respectiv CDB ... (vezi toată discuția)