avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune extratabulara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune extratabulara

Buna ziua,
va rog să ma ajutati cu o problema. Doresc sa introduc o cerere de chemare in judecata inteleiata pe Decretul 115, vreau sa uzucapez un teren folosit de 21 de ani de bunica, mama si acum de mine. Mentionez ca in CF apare proprietar o persoana care am inteles ca e decedata de aproximativ 20 de ani. Nu stiu daca are mostenitori si nu stiu pe cine sa chem in judecata. Nu am certificatul de deces al acestei persoane, nu o cunosc, iar cei de la primarie nu imi raspund, mi-au spus ca vor raspunde doar instantei. Pe cine chem in judecata? cum sa procedez?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 15:03, 13 Februarie 2017
Conform textului de lege 115 din 1938
Art.28 alin.1 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare prevede ca posesorul unui bun imobil care l-a posedat, in conditiile legii, timp de 20 de ani de la moartea titularului dreptului de proprietate inscris in cartea funciara, poate cere intabularea dreptului in favoarea sa, in temeiul uzucapiunii.
Denumirea de "uzucapiune extratabulara" este generata de motivul ca dobandirea dreptului de proprietate de catre posesorul imobilului a avut loc fara sa fi fost intabulat, la inceperea posesiei, in cartea funciara.
Descideti actiune in instanta pentru uzucapiune , iar ca parat este proprietarul inscris in cartea funciara.
Acţiunea în uzucapiune este o acţiune reală şi poate fi introdusă în instanţă de către orice persoană care pretinde că a exercitat o posesiune utilă asupra unui imobil timp de 30 de ani, chemând în judecată adevăratul proprietar al imobilului cu privire la care se invocă uzucapiunea.
Dacă, in instanta dovediti că ati posedat bunul în temeiul unui just titlu, fiind de bună-credinţă, termenul se reduce la 10 - 20 de ani.
In asemenea caz o consolidare a titlului translativ, o acoperire prin buna-credinta si prin posesiunea utila si neviciata exercitate in timpul cerut de lege, va da dreptul sa deveniti proprietar prin efectul de uzucapine de scurta durata.
SUCCES.
Multumesc pentru raspuns. Totusi, nu inteleg de ce trebuie sa fie 30 de ani. Art. 28 din decret prevede un termen de 20 de ani.
Va inscrieti la uzucapiune de scurta durata. Decretul lege 115 di 1938 a suferit modificari si completari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 20 ani - decret-lege 115 ValerieT ValerieT Buna ziua, În cazul uzucapiunii de 20 de ani reglementata de art. 28 al decretului 115/1938, perioada de 20 de ani se calculeaza începând de la moartea ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren agricol dupa 20 de ani de folosinta ContSters371845 ContSters371845 Buna ziua. Sunt de 20 de ani in Canada iar la plecare am lasat 1.7 ha teren agricol unor cunoscuti fara nici un act doar sa il cultive. Mi sa spus ca daca trec ... (vezi toată discuția)