avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas,pls ajutati-ma!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas,pls ajutati-ma!

Buna ziua...am 19 ani,tocmai ce am terminat liceul si m-am inscris la o facultate la forma de invatamant ID.Mentionez ca tatal meu este decedat de 10 ani,pana acum luand pensie de urmas.Ceea ce ma intereseaza si nu stiu este daca voi continua sa iau pensie de urmas daca sunt inscrisa la facultate la ID,pentru ca am intrebat pe cei de la Casa de Pensii si nici ei nu au stiut sa imi dea un raspuns sigur.Singura mea salvare ar fi raspunsul dvs.Va multumesc anticipat si va rog frumos sa imi raspundeti.
Cel mai recent răspuns: oanaboros , utilizator 11:25, 11 Septembrie 2009
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
Si in forma de invatamant organizata intra si invatamantul ID?de asemenea facultatea la care sunt inscrisa e cu plata...dar banuiesc ca asta nu conteaza.Mai clar fiind spus,chiar daca sunt la ID tot am dreptul la pensia de urmas,nu?Multumesc frumos de raspunsul anterior:)
1. De ce oare Casa de Pensii are functionari asa de "priceputi"?! Legea 19/2000 este legea lor de baza, daca nici pe asta nu o stiu sa ne lase in pace si sa se duca unde or sti!
2. Da, aveti dreptul la pensie, asa cum va spus si colegul meu, @freeelis. Iata ce spune Legea 19/2000:
Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
3. Interesati-va daca facultatea la care v-ati inscris este acreditata. Apoi luati adeverinta de acolo si o duceti la Casa de Pensii.
Da,facultatea este acreditata.Va multumesc mult pentru raspuns,imi este de un real ajutor.O sa duc adeverinta de la fac si sper ca o sa primesc pensia in continuare pentru a-mi putea continua studiile.
1. Spor la facultate, sa o absolviti cu succes!
2. Tineti legatura cu noi, pe forum, ca sigur veti mai avea nevoie de sfaturi si nu sunteti singura, aici aveti prieteni care va pot ajuta!
3. Mult succes in viata de toate zilele!

Alte discuții în legătură

Intrebare despre pensia de urmas ContSters159819 ContSters159819 Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas - facultate particulara fr? yo_kss yo_kss ma ajuta si pe mine cineva ? vreau sa stiu daca pot beneficia legal de o pensie de urmas daca sunt inscris la o facultate particulara acreditata si sunt la FR. ... (vezi toată discuția)