avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Persoane aflate in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Persoane aflate in somaj

Daca un angajator doreste sa incadreze persoane aflate in somaj cum se procedeaza?...ce avantaje are si ce trebuie sa faca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 15 Februarie 2017
Legea 76/2002
art.93

(1) Angajatorii care încadrează în muncă persoane din rândul şomerilor, pe care le menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 6 luni de la data angajării, beneficiază de reducerea sumei reprezentând contribuţia datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii.

(2) Reducerea contribuţiei se acordă începând din anul fiscal următor, pentru o perioadă de 6 luni, şi constă în diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat în condiţiile prevăzute la alin. (1) din numărul mediu scriptic de personal încadrat cu contract individual de muncă din anul respectiv.

In speta, se vor incheia convenţii cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru a beneficia de drepturi băneşti lunare, acordate, potrivit prevederilor legale, sub formă de scutiri de la plata contribuţiei sau deduceri din contribuţia pe care angajatorul are obligaţia de a o plăti lunar la bugetul asigurărilor pentru şomaj sau angajatorii care beneficiază, conform prevederilor legale, de reducerea sumei reprezentând contribuţia datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru şomaj.

Norme de aplicare a Legii 76/2002
art.62

(1) Pentru a beneficia de reducerea sumei reprezentând contribuţia datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile art. 93 din lege, angajatorii vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti o cerere, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 21, însoţită de următoarele documente:
a) tabelul nominal cu persoanele încadrate în muncă din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe care le-a menţinut în activitate o perioadă de cel puţin 6 luni;
b) contractele individuale de muncă, în copie, ale persoanelor cuprinse în tabelul nominal prevăzut la lit. a).

(1^1) Cererea şi documentele prevăzute la alin. (1) se depun după expirarea perioadei de 6 luni în care au fost menţinute în activitate persoanele încadrate în muncă din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dar nu mai târziu de data de 30 iunie inclusiv a anului fiscal următor celui în care s-au împlinit cele 6 luni.

(1^2) Nedepunerea documentelor prevăzute la alin. (1) în termenul prevăzut la alin. (1^1) atrage încetarea dreptului angajatorului de a beneficia de reducerea sumei reprezentând contribuţia datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile art. 93 din lege.

(1^3) Documentele prevăzute la alin. (1) se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform prevederilor legale, ca urmare a deţinerii unui certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001, republicată.

(1^5) În situaţia în care angajatorul nu redepune documentele care nu sunt lizibile în termenul de 5 zile prevăzut la alin. (1^4), acesta poate solicita acordarea dreptului de a beneficia de reducerea sumei reprezentând contribuţia datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile art. 93 din lege, prin depunerea documentelor prevăzute la alin. (1) în termenul prevăzut la alin. (1^1).

........



Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
are importanta varsta angajatului pentru a beneficia de aceste facilitati?
Nu am gasit in legislatie vreo reglementare cuprivire la varsta angajatului pentru o astfel de situatie.

Insa, intrebati si la AJOFM sau ANOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajatori Patience Patience Buna ziua, Angajatorul are vreo facilitate daca angajeaza someri? (nu apartin vreunei categorii anume, adica nu au nici peste 45 de ani, nici proaspeti ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane in cautarea unui loc de munca gillu gillu Buna ziua. As dori sa aflu daca exista o prevedere legala prin care daca o societate angajeaza persoane care nu lucreaza -sunt in cautarea unui loc de munca ... (vezi toată discuția)
Angajare somer-facilitati 2012 psf psf Buna ziua. Ma intereseaza daca un angajator, care doreste sa incadreze in munca, cu CIM pe perioada nedeterminata si salar minim pe economie, o persoana in ... (vezi toată discuția)