avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Informație
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Informație

Cheltuielile efectuate pentru o desfundare de coloană sunt repartizate

la toate apartamentele din bloc, s au numai la apartamentele care folosesc

respectiva coloană.

Cum este legal?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:55, 19 Februarie 2017
H.G 1588/2007
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondurile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare,
incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Cheltuielile "asociatiei", prin urmare este vorba de toata asociatia.

Partile comune sunt ale asociatiei, nu ale celor din "fata", "spate" sau pe "coloana".

@cyan,
Teoria este foarte buna, insa cand ajungi la practica, aceasta ne omoara.

Daca toata asociatia despre care vorbesti dumneata este formata din proprietarii de pe o singura scara, da, mai putem vorbi - dar cateodata nici atat.
Iata, asociatia noastra are 11 blocuri si 19 scari. Cand se intampla cate o defectiune intr-o scara, pai numai acelor proprietari din acea scara li se repartizeaza costurile pentru repararea coloanei respective Cum sa repartizez costuri la niste proprietari cand cei de la blocul nshpe nici nu stiu despre ce este vorba? Apoi, mai depinde cum este obiceiul locului: daca intr-o scara se intampla o defectiune pe o coloana, de obicei costul reparatiei se repartizeaza doar la cei 5 proprietari de pe coloana respectiva, insa la fel de bine costurile se repartizeaza la proprietarii din toata scara - daca asa s-a mai procedat. Adica urmam permanent aceeasi metoda de repartizare, cu avantajele si dezavantajele de rigoare.

@DumitruParaschiv,
Raspunsul acesta v-ar clarifica problema, sau tre' sa mai discutam?
Aveti dreptate, nu m-am gandit ca sunt si asociatii cu mai multe blocuri!:sorry:
Teoria ca teoria, practica e practica! E mai normal sa contribuie cei direct afectati de pe tronsonul respectiv.
Pai da, dar asta nu contravine legii ?
Cum se poate reglementa acest lucru la nivel de asociatie ?
Ma gandesc ca o eventuala hotarare a AG ar trebui si ea sa fie conform legii, nu ?
@Daniel4x4,
Ceva nu pricep din postarea dvs. - ori nu ati inteles ce am postat mai sus, ori chiar nu intelegeti ca legislatia lasa la latitudinea as. prop. sa hotarasaca prin regulamente interne, anumite proceduri, cum se repartizeaza anumite cheltuieli, cine, ce, cum...
Am scris ca asociatia noastra are 504 apartamente, grupate in 11 blocuri si 19 scari, da?
Ei, se infuda o coloana de la blocul 3, scara 5. Cum se repartizeaza cheltuielile, in opinia dvs.?
Poate ne explicati, ca drept sa va spun, poate descoperim si noi „apa calda” in 2017, adica dupa 30-40 de ani de orbecuire! Pe bune, ce este gresit in toata aceasta poveste?

Alte discuții în legătură

Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ? bogdanro2005 bogdanro2005 Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de ... (vezi toată discuția)
Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna coloana scurgere menajera sebaman sebaman As dori sa stiu cine plateste in urmatorul caz si care ar fi prevederea legala. Sunt presedinte la o a asociatie si am avut urmatoarea problema: la subsol s-a ... (vezi toată discuția)