In cazul asociatiei dvs, cu mai multe blocuri e normal ca o reparatie a unei parti comune sa fie suportata doar de cei afectati direct, dar eu intrebasem cum este corect/legal sa procedeze in cazul unei asociatii formate dintr-un singur bloc cu X scari.
Adica daca se strica o coloana comuna de apa pe una din scari, cine suporta cheltuiala, cum se repartizeaza ?
Evident, conform legii, se plateste din fondul de reparatii total al asociatie, da ? Deci, pratic, TOTI proprietarii au contribuit la reparatiei, nu doar cei afectati direct.
Ulterior, fondul de reparatii este refacut prin contributia caror proprietari : TOTI sau doar cei care au fost afectati ?
Concret, asta era intrebarea : se poate ca respectiva reparatie sa fie suportata doar de proprietarii direct afectati, adica doar de cei care locuiesc la scara respectiva ?
Imi permite legea sa repartizez acea cheltuiala doar proprietarilor de la scara respectiva ?
Sunt cazuri si cazuri...
Intr-un bloc cu patru tonsoane de apartamente, vor fi 4 coloane de apa. Niciodata nu se defecteaza toate odata!
In blocul dat de exemplu, trebuie sa fie si o coloana principala, comuna pentru tot blocul / scara, dupa care se ramifica la cele 4 trasee care deservesc cele patru coloane. Daca defectiunea s-a produs de la bransament pana la punctul de ramificare, da aceasta este comuna si la reparare contruibuie toti proprietarii.
Ideea era cam asa:
Se defecteaza, nu stiu, o coloana de ape uzate pe coloana 1, costul este de 250 lei; proprietarii decid (prima data) cum se vor repartiza costurile - doar proprietarilor de apartamente de pe coloana 1 sau tuturor celor 4 coloane - sigur, concluzia este;
- daca repartizarea se face doar proprietarilor de pe col. 1, costurile vor fi mai mari (pentru simplificare, 250 / 5 = 50 lei/apt. - presupunand ca avem un bloc cu P+4);
- daca repartizarea se face la toti proprietarii, costurile vor fi mai mici, 250 / 20 = 12,5 lei/apt., ceea ce este altceva;
Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca "cineva", de la asociatie sau chiar din scara sa stie acest lucru si sa procedeze la fel si in alte cazuri.
V-am spus, legea, cat o fi ea de buna sau rea, nu poate sa mearga pana in panzele albe cu metodologia, ca uite asa sau asa se pot repartiza anumite cheltuieli. Se lasa la latitudinea proprietarilor sa-si aleaga una sau alta dintre metode.
Multumesc pentru raspuns, n-am insistat intamplator pentru ca intr-ro alta discutie raspunsul sublinia categoric impartirea cheltuielii la toti proprietarii tinand cont de cota indiviza.
In forum veti gasi multe discutii pe aceasta tema.
Si aproape in toate veti vedea ca se practica prin asociatii mai multe feluri de repartizari.
Totul e sa se respecte principiul impartirii la suprafata si, de asemenea, foarte important este sa se creeze si sa se mentina acelasi stil de repartizare - la tot blocul, sau pe scara, sau pe coloana de apartamente (etaj - in cazul lucrarii la un anumit etaj).