avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vreau o solutie viabila...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vreau o solutie viabila...

buna ziua,
problema mea e urmatoarea:
sunt casatorita de 8 ani.inainte de casatorie,tatal meu mi-a oferit cadou apartamentul in care stau..dar l-a trecut pe numele mamei sa ma fereasca de pretentiile sotului la un evental divort.Ironia sortii face ca acum vreau sa divortez..tatal meu e decedat..iar mama sa ma santajeze ca daca divortez nu mai vad nimic din casa aia..cineva m-a sfatuit sa ma interesez ca se poate face un fel de act de mostenire in timpul casatoriei intre mine si mama fara ca sotul meu sa aiba vreun drept dupa..sau ma rog..as avea nevoie de orice sfat viabil..nu vreau sa pierd casa..e dreptul meu..
va mulutmesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 13:20, 11 Septembrie 2009
Daca acel apartament v-a fost oferit drept cadou de catre tatal dvs. inainte de a va casatori, ar fi fost bine ca actul de proprietate sa fi fost intocmit pe numele dvs. pe care-l aveati inainte de casatorie. Si atunci nu ar fi fost nicio problema pentru ca ati fi venit in acea casatorie cu un bun propriu dobandit in afara casatorie si sotul nu ar fi putut emite nicio pretentie la acel apartament daca ar fi intervenit desfacerea casatoriei. Mama poate face un testament sau sa va faca un act de proprietate pe numele dvs. dupa ce veti divorta.
Spuneti ca tatal dvs. a trecut apartamentul pe numele mamei.
Intrebare: Pana la deces tatal dvs. era casatorit legal cu mama dvs.? Acest act -trecerea pe numele mamei dvs- a fost facuta in timpul casatoriei cu mama dvs?
Ipoteza mea vizeaza imprejurarea ca -fiind legal casatorit- tatal dvs. daca dobandea un bun -casa aceasta in speta- nu o putea face exclusiv pe numele mamei dvs. caci toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt socotite a fi bunuri comune ale sotilor.
Asa stand lucrurile ..... acest apartament ar trebui sa fie bun comun al sotilor iar dupa data decesului tatalui dvs. ar fi trebuit dezbatuta succesiunea de pe urma tatalui dvs. si dvs. sa va revina o cota din aceasta casa.-si mamei o alta cota-.
Cum insa nu sunt decat ipoteze .. revin la intrebarile initiale si mai adaug una:
S-a dezbatut succesiunea de pe urma tatalui dvs.?


Poate ca tatal detinea apartamentul inca dinaintea casatoriei, fiind deci bunul sau propriu , si l-a donat sotiei .
Se poate .. nu stiu daca e asa sau nu. De aceea vreau lamuriri.
Iubita10 nu a explicat clar situatia!

Alte discuții în legătură

Contract donație si mostenitorii MirelaAlinaBodale MirelaAlinaBodale Buna seara,povestea mea e in felul urmator mama mea (care recent a decedat) a avut casa in care locuia contract de donație,tatăl meu nefiind trecut pe ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament cu bani de la parinti cristeo cristeo Buna ziua. Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema. Vreau sa cumpar un apartament. Sunt casatorita. Banii pentru apartament provin in mare parte de la ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire gvrlmonica gvrlmonica Buna ziua, tatal meu a decedat in luna ianuarie anul acesta.In anul 1983 mama a divortat dar nu si-a schimbat numele,nu a depus la starea civila hotararea ... (vezi toată discuția)