avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... descindere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

descindere

o descindere a politiei se poate efectua doar cu autorizatie de perchezitie
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 05:03, 13 Septembrie 2009
Orice perchezitie,fie ca este vorba despre o persoana fizica sau de una juridica se desfasoara in conditiile prevederilor imperative ale art.100-111 c.pr.civ. si in baza unui mandat emis in conformitate cu prevederile legale.
Este o deosebire intre descindere si perchezitie.
Perchezitia presupune scotocire si existenta unui mandat de perchezitie.
Descinderea nu presupune o scotocire amanuntita ca in cazul perchezitiei.
De exemplu, politia a primit informatia ca un urmarit se afla intr-un local public.Se organizeaza o echipa si aceasta descinde in acel local si realizeaza legitimarea tuturor persoanelor aflate acolo si prinderea urmaritului.Sau in cazul consumatorilor de droguri intr-un local public.Sau descinderea politiei intr-o sala de jocuri mecanice pentru identificarea urmaritilor, etc
Exemplele pot fi numeroase.
Descinderea este o actiune politieneasca si nu necesita autorizatie de perchezitie.Ea se efectueaza in locuri si medii pretabile comiterii infractiunilor, in locuri unde se vand /cumpara lucruri provenite din furt, unde se vand droguri, tigari de contrabanda, metale pretioase, etc
Pertinenta observatia...fara alte comentarii.:)
cazacioc a scris:

Este o deosebire intre descindere si perchezitie.
Perchezitia presupune scotocire si existenta unui mandat de perchezitie.
Descinderea nu presupune o scotocire amanuntita ca in cazul perchezitiei.
De exemplu, politia a primit informatia ca un urmarit se afla intr-un local public.Se organizeaza o echipa si aceasta descinde in acel local si realizeaza legitimarea tuturor persoanelor aflate acolo si prinderea urmaritului.Sau in cazul consumatorilor de droguri intr-un local public.Sau descinderea politiei intr-o sala de jocuri mecanice pentru identificarea urmaritilor, etc
Exemplele pot fi numeroase.
Descinderea este o actiune politieneasca si nu necesita autorizatie de perchezitie.Ea se efectueaza in locuri si medii pretabile comiterii infractiunilor, in locuri unde se vand /cumpara lucruri provenite din furt, unde se vand droguri, tigari de contrabanda, metale pretioase, etc

Da, corect, dar userul pare sa se refere la perchezitie.
In cazul in care e vorba de cautarea unui infractor urmarit general sau local se poate proceda la intrarea intr-un local public.

Insa intrarea intr-un sediu ( care nu este local public) in scopul de a se verifica o informatie presupune existenta unui mandat de perchezitie dupa parerea mea, evident in lipsa consimtamantului persoanei perchezitionate.

Si consider ca in acest caz sunt aplicabile dispozitiile constitutionale prevazute de art 27 alin. 2 din Constitutia Romaniei.
Este vorba de o derogare de la prevederile art 27 alin 1 din Legea Suprema.Astfel, derogarea poate fi admisa numai urmatoarele cazuri :
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;
b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

Cat priveste urmarirea unei persoane de catre agentul de ordine ( politie) imediat dupa savarsirea infractiunii se poate discuta despre incalcare proprietatii ( la teren ma refer) daca urmarirea persoanei este imediata sau actuala momentului comiterii faptei prevazute de legea penala ( care trebuie sa aiba caracterele juridice ale unei infractiuni).

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nici eu nu stiu exact ce doreste sa afle initiatorul discutiei.
Sigur ca nu e vorba nici de descindere nici de perchezitie.
Cred mai degraba ca e vorba de un control economic efectuat de politia economica(politia de investigare a fraudelor economice).
Politia economica desfasoara actiuni de control specifice, in baza legii de organizare si functionare a politiei, in vederea prevenirii si combaterii criminalitatii economico- financiare.
Astfel, in cadrul actelor premergatoare de verificare a unor informatii referitoare la comiterea unor infractiuni economic-financiare, politia se deplaseaza la sediul unei firme.
Actiunea asta de control in cadrul careia in temeiul lui 96-97 din Cpp se ridica in copie unele inscrisuri,nu este nici descindere nici perchezitie ci este o actiune de control economic.
Eu cred ca la o astfel de actiune s-a referit initiatorul discutiei

Alte discuții în legătură

Garda de mediu, abuz sau nu? cori-cory cori-cory Buna ziua , astazi am avut un control la domicilui de la Garda de mediu pe motiv ca am cateva masini in curte si ca sunt banuit ca desfasor activitati cu ele ... (vezi toată discuția)
Descindere handsu handsu Ce anume se intelege prin descindere si practic ce inseamna ? Se poate referi la o persoana , care locuieste la alta adresa , cunoscuta, si este posibil , ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)