avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Lider de sindicat
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Lider de sindicat

Buna ziua! Vreau sa stiu daca exista vreun temei legal conform caruia liderul de sindicat dintr-o scoala are obligativitatea de a participa la concursul de ocupare a unui post de muncitor din scoala. Am primit o decizie in care aveam rolul de observator ( fiind unul din liderii de sindicat din scoala) si nu am participat. Se poate contesta acest lucru?Eram obligat sa particip??
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 10 Aprilie 2017
Candidatii pot contesta faptul ca nu au fost reprezentati de sindicat, pentru certificarea corectitudinii desfasurarii examenului. Daca o fac, atunci scoala va fi obligata sa repete organizarea examenului.
Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice

art.8
....
(2) Persoanele nominalizate în comisia de concurs şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor, cu excepţia secretarului, sunt persoane cu pregătire şi experienţă profesională în domeniul postului pentru care se organizează concursul.
.....

Asadar, nu exista obligativitate de numire a unui reprezentant al sindicatului în comisia de concurs.

Am fost lider de sindicat peste 10 ani...Stiu ca a fi observator din partea sindicatului nu inseamna ca faci parte din comisia de examen.
Numai pentru functionarii publici exista prevedere in acest sens.

HG 611/2008
art.27
(1) La solicitarea organizaţiilor sindicale reprezentative ale funcţionarilor publici, adresată autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului, cu avizul Agenţiei, un membru al comisiei va fi desemnat din partea acestora.

(2) Solicitarea organizaţiilor sindicale reprezentative ale funcţionarilor publici se depune până cel târziu în ultima zi prevăzută pentru depunerea dosarelor de către candidaţii la ocuparea funcţiei publice vacante pentru care se organizează concursul.

(3) Membrul comisiei de concurs sau al comisiei de soluţionare a contestaţiilor desemnat potrivit alin. (1) îl va înlocui pe unul dintre reprezentanţii autorităţii ori instituţiei publice în al cărei stat de funcţii se află funcţia publică vacantă pentru care se organizează concursul.

(4) Persoanele desemnate de organizaţiile sindicale reprezentative ale funcţionarilor publici trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovare in grad profesional (functionar pubic) ContSters259278 ContSters259278 Buna ziua. Lucrez intr-o institutie publica,sint incadrat ca si Consilier asistent din august 2012. Am terminat si masteratul in domeniul in care ... (vezi toată discuția)
Ordonator de credite poate face parte din comisia de examinare?in ce conditii? cristinacarina cristinacarina Va rog sa-mi spuneti daca ordonatorul de credite poate face parte din comisia de examinare la un concurs organizat de o institutie publica?Care sunt ... (vezi toată discuția)
Examen functie publica s.stefan s.stefan In comisia de examen este colega de birou a unui contracandidat. Este legal??? (vezi toată discuția)