Salutare tuturor, in caz ca nu am postat unde trebuie, rog ca acest topic sa fie mutat in categoria corespunzatoare.
Parintii mei se confrunta cu o mica/mare problema. Acestia locuiesc la etajul 1 al unui bloc, la parterul caruia se afla un spatiu comercial, cat tot parterul blocului. Acest spatiu comercial apartine unei firme care l-a tot inchiriat de-a lungul timpului, insa de cativa ani, vreo 6-7 cred, spatiul comercial a ramas in paragina, nu se mai ingrijeste nimeni de el, geamurile au fost sparte, iar pe perioada iernii temperatura inauntru este aceeasi ca cea de afara si cauzeaza numai probleme, deoarece nu de putine ori au fost inghetate coloanele de apa, uneori s-au si spart din cauza ghetii etc. Insa problema cea mai grava, este reprezentata de temperaturile scazute, similare cu cele de afara, deoarece din cauza asta, pardoseala din apartament este foarte rece, la fel si peretii, iar din cauza diferentei de temperatura au inceput sa curga si sa se formeze condens si igrasie mai peste tot, in plus apartamentul este foarte friguros si costurile de incazilre aproape ca s-au triplat. Tatal meu l-a contactat pe administratorul acelei firme ca sa ia masuri sa rezolve problema, sa schimbe usile de tabla si gaurite, sa puna sticla la ferestre, ba mai mult i-a cerut voie sa il lase sa izoleze tavanul spatiului comercial pe cheltuiala proprie, dar fara nici un rezultat, iar raspunsurile lui s-au transformat din ”las ca o sa rezolvam, vedem.. ” in ”nu ma intereseaza, nu vreau”, etc. Intrebarea mea, este urmatoarea: exista in Romania anului 2017, vreo lege / legislatie care sa il oblige pe proprietarul acelui spatiu sa se ingrijeasca de spatiu si sa pastreze acolo o anumita temperatura minima, care sa nu ii afecteze pe locatarii de la etajul 1 al blocului? Multumesc.
Da, pe la ei trece coloana de apa, asa cum ziceam, de cateva ori chiar a inghetat, pt ca in acel spatiu is aceleasi temperaturi ca afara. Dspre coloana de caldura nu stiu ce sa spun, ca toti proprietarii din scara si-au montat CT.
In acest caz poate fi implicata asociatia de proprietari.
Parintii sa notifice in scris presedintelui asociatiei sa solicite proprietarului in baza art. 14 din L230/2007 sa ia masuri pentru intretinerea spatiului comercial.
Art. 14-Legea 230/2007 Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.