avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... compensare zile sarbatoare legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

compensare zile sarbatoare legala

Buna ziua,

As dori sa stiu cum trebuie procedat in cazul anagajatilor care, prin natura muncii prestate, sunt nevoiti sa lucreze in zile de sarbatoare legala.
Legea spune asa: ''salariatilor care lucreaza in conditiile de mai sus li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.''
Ceea ce as dori eu sa inteleg este:
1. Angajatii isi pot manifesta inca de la momentul in care se stie ca vor lucra in zi libera, optiunea pentru bani sau zi libera compensata SAU trebuie neaparat asteptat sa treaca cele 30 de zile si abia la finalul acestora, daca nu s-a reusit luarea unei zi libere compensate, sa se puna problema de bani?
2. La ce se refera acel motive justificate din textul juridic? Imi puteti da un exemplu?
3. Daca cineva a lucrat pe data de 24.01.2017, cat trebuie sa primeasca in plus la salar pentru ziua respectiva? Spor de 100%?

Multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 21 Februarie 2017
Daca in termen de 30 de zile nu li compenseaza cu zi libera , atunci dupa acest termen pot solicita acordarea sporului pentru munca in zi de sarbatoare legala.

Cititi acest articol:
Munca în zilele libere legale: De marţi s-au clarificat condiţiile în care salariaţii pot fi chemaţi la serviciu
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucru in zile de sarbatoare legala CROSETEL CROSETEL Va rog sa-mi spuneti , daca o persoana a lucrat pe 24.01.19, ce drepturi trebuie sa-i acord -timp liber in urmatoarele 30 de zile sau -spor de 100% din ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare bugetari Castravetele Castravetele Buna ziua, Vreau sa imi tin singur indexul de ore suplimentare, sa vad daca imi sunt acordate liberele necesare. Daca exista cineva care ma poate ajuta. ... (vezi toată discuția)
Codul muncii vintila ludmila vintila ludmila sunt bugetar , sporul pentru sarbatori cum este platit (vezi toată discuția)