avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract vanzare cumparare

Buna-ziua,
Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia incheiat la 30 de zile. Am comunicat vanzatorului in mod repetat acest lucru, dar acesta nu s-a mai prezentat la notar in vederea incheierii contractului in forma autentica. Restul de 35.000 lei trebuie achitati in termen de 15 zile.In contract am inserata clauza penala " in cazul razgandirii vanzatorului acesta va achita dublul avansului, iar in cazul razgandirii cumparatorului acesta va pierde avansul"
As dori sa-l actionez in judecata pe vanzator si sa-l oblige instanta la dublul avansului.
Ce actiune voi intenta: actiune in rezolutiunea contractului si plata clauzei penale sau actiune in pretentiii(plata clauzei penale)?
Va multumersc.
Cel mai recent răspuns: aartist , utilizator 10:29, 15 Septembrie 2009
Pentru a putea obtine dublul avansului achitat conform clauzei penale din contract, trebuia/trebuie sa dovediti ca promitentul-vanzator nu s-a prezentat la termenul stabilit, la notar ca sa perfecteze actul de vanzare-cumparare.
In acest sens trebuia/trebuie sa obtineti o incheiere de certificare de fapte de la respectivul notar prin care se constata sustinerile dvs.
Puteti apoi sa formulati o actiune in pretentii privind dublul sumei achitate cu titlu de avans.
depinde ce doriti sa faceti in continuare... doriti neaparat sa se faca vanzarea si dvs sa cumparati sau doriti sa va recuperati dublul avansului, exact cum ati trecut la clauze???
Avand in vedere ca este o clauza de dezicere in contract nu cred ca pot solicita emiterea unei hotarari care sa tina loc de vanzare-cumparare. Nu am precizat corect termenul de plata : 15 zile de la incheierea contractului de vanzare-cumparare.
Notificati promitentul-vanzator , comunicati faptul ca este invitat sa perfecteze actul de vanzare-cumparare in forma autentica, si sa primeasca si diferenta de pret precizand: data, ora si locul (eventual adresa notarului unde trebuia sa incheiati actul ).
Nu uitati in prealabil sa obtineti o programare la acel notar care sa va confirme :data si ora , apoi le treceti in notificare.
Poate promitentul-vanzator va veni sa incheie actul.
Nu puteti sa obtineti in instanta o hotarare care tine loc de act de vanzare-cumparare.

Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Foarte utile si binevenite sfaturile dvs. In cazul in care vanzatorul nu se prezinta la noar in pofida demersurilor mele, este admisibila actiunea in pretentii fara solicitarea de rezolutiune a contractului?

Alte discuții în legătură

Valabilitate antecontract cumparare casa viorel2rusu viorel2rusu Buna ziua, am un antecontract de cumparare a unui imobil in care sunt precizate urmatoarele: " Prezentul antecontract are valabilitate pana la data ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)