avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna refuzata de asiguratorul locuintei (furtuna)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna refuzata de asiguratorul locuintei (furtuna)

Buna ziua !
Am o casa asigurata cu polita PAD si polita facultativa completa (am lucrat in asigurari si stiu despre ce este vorba).
In noapte de 7-8.01.2017, a batut vantul foarte tare si mi-a decopertat o parte de izolatie termica exterioara, de pe un perete. Am anuntat firma de asigurari, a venit inspectorul de daune, a facut poze , ca apoi sa-mi ceara act oficial de la INMH din care sa reiasa viteza vantului din acea noapte , in zona unde am casa.
Am facut rost de acest act (am platit 80 lei din buzunarul meu, bani pe care nu mi-i deconteaza asiguratorul) si l-am trimis inspectorului de daunam care spune urmatoarele : "a fost eroare de montaj si ca oricum nu se incadreaza la nici un risc de pe polita" .
Riscul de fenomene atmosferice (viscol, vijelie, furtuna...) este acoperit prin polita facultativa, INMH-ul, in adresa oficiala, scrie clar ca in acea noapre a fost in vigoare "cod galben de fenomene atmosferice extreme" si-mi da viteza vantului (medie di la rafala), pe ore.
Problema este ca in polita de asigurare, ei definesc viscolul, vijelia si furtuna ca fiind "vânt puternic cu viteze de peste 90 km/h", viteza pe care vantul, in acea seara, nu a atins-o (asa reiese din adresa INMH) , ci a fost de max 64 km/h .
Întrebarea mea este urmatoarea : Cum poate o firma de asigurari sa spuna ca nu a fost viscol,vijelie sau furtuna (deoarece viteza vantului ar fi trebuit sa fie mai mare de 90 km/h) atata timp cat INMH-ul,autoritatea de referinta in aceste cazuri, spune foarte clar ca a fost "cod galben de fenomene meteorologice periculoase" ?
Ce pot face in acest caz ca sa fiu despagubit.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters421029 , utilizator 16:48, 3 Martie 2017
Buna ziua,

Termenul de furtuna (vijelie) este definit explicit in conditiile de asigurare.
Asa cum ati prezentat cazul, evenimentul nu este acoperit pentru acest risc potrivit conditiilor de asigurare.
O singura societate de asigurare are aceasta definitie a furtunii (viteza vantului depasind 89 km/ora), in rest au la 70-72 km/ ora, iar altele deloc.

Atentie, la criteriile de alegere a asiguratorului.
Buna ziua si multumesc pentru raspuns.
Polita mea acopera urmatoarele riscuri :

"RISCURI ASIGURATE: cutremur de pământ, prăbuşire sau alunecare de teren, inundaţie, ca fenomene naturale, fenomene atmosferice: trăsnet, furtună, grindină,
ploaie torențială, vijelie, căderi masive de zăpadă (viscol); avalanșă, greutatea stratului de zăpadă, explozie, căderi de corpuri, incendiu, coliziuni cu vehicule, furt,
pagube materiale cauzate de avarierea accidentală a conductelor de apă, pagube materiale cauzate terților."

Mie , dauna, mi s-a intamplat in urma "fenomenelor atmosferice", ca risc asigurat. Si atat timp cat INMH a dat raspuns oficial ca zona unde am casa s-a aflat sub atentionare de cod galben de fenomene meteorologice periculoase", nu vad cum ar putea avea castig de cauza asiguratorul.

Urmatorul pas va fi o plangere la ASF, apoi reclamatie in instanta.
Buna ziua,

Verificati in conditiile de asigurare la definitii, notiunea de FURTUNA.
De exemplu:
Furtună: perturbaţie atmosferică violentă (viteza depășind .... km/h ), însoţită în general de precipitaţii abundente şi descărcări electrice.
Da, dacă va încadrați la aceasta noțiune de furtuna va încadrați contractual.
Aici e toată chestiunea...
Buna ziua.
Spuneti ca ati lucrat in domeniul asigurarilor si ma mira faptul ca acum solicitati ajutor fiind direct afectat. De ce nu spuneti care au fost directivele primite in momentul in care dumneavoastra faceati contracte de asigurare si cate persoane au fost refuzate cu rezolutia "Risc neasigurat"?

Nu o sa primiti nimic pentru ca interesul Asiguratorilor este doar de a lua banii si atat. Cand vine vorba de despagubire ... "ciu-ciu Marin" se gasesc tot felul de subterfugii pentru a ocoli plata daunei, chiar daca cel asigurat este indreptatit prin enuntul politei de asigurare cum este editata la semnarea contractului.

O sa spuneti ca sunt carcotas, va spun ca sunt o persoana care s-a fript cu Astra Asigurari niste nemernici care au si disparut de pe piata. Tot cu PAD+ am fost inselat fiind inundat in urma unei decopertari de catre o firma de constructii a blocului unde locuiesc in vederea construirii de masarda, si vremea s-a schimbat radical (2 saptamani de ploi neintrerupte August 2012) imediat dupa decopertarea acoperisului.

Locuiesc la etajul 3 din 4 si in toata casa imi ploua de la vecinul de la 4 ca si cum eram sub cerul liber in timpul unei ploi. Va dati seama ce era la vecinul de la 4.

Am sesizat firma de asigurari in vederea despagubirii conform asigurarii incheiate. Nenorocitul de Inspector nici macar nu a venit sa constate dauna (dupa nenumarate solicitari din partea mea), imi trimite prin posta raspunsul ca sesizarea mea nu prezinta "Risc asigurat" pentru ca nu am luat masuri sa preintampin cauza producatoare de inundatiei.

Dobitocul nici macar nu a putut sa faca diferenta intre o persoana fizica (proprietar apartament) si una juridica (firma constructie).
Cum puteam eu sa intervin ca persoana fizica pe un "santier in constructii" care detineau: materiale, utilaje, scule, personal in constructii sa fiu acuzat poate de furt.

Aceste "Polite de asigurari" sunt doar pentru a ciupi bani de la populatie pacalindui printr-o hartie ne-igienica legalizata, ca sunt protejati de "CUTREMURE......."?

Hai nu zau, daca nu esti despagubit pentru ceva minor cat ar fi ea dauna, in caz de dezastru natural (Doamne fereste) firmele de asigurari dispar, se volatilizeaza, intra in insolventa numai sa nu plateasca.
Statul care este garantul acestor firme de asigurari si care le da dreptul sa functioneze, inchide ochii si incurajeaza inselaciunea prin "Asigurarea OBLIGATORIE a locuintei".
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2017
florea_ctin, utilizator

Alte discuții în legătură

Firma de asigurari nu-mi plateste dauna provocata de tornada baza baza buna ziua. vreau sa va spun ca in noaptea de 10-11 iulie 2014 a avut loc o perturbatie atmosferica, adica o tornada si mi-a desprins capacul casei, ... (vezi toată discuția)
Vijelie, daune masina jenicaprod jenicaprod In urma unor ploi urmate de vant puternic s-a rupt o creanga dintr-un pom si a cazut pe masina mea, spargandu-mi luneta. Am chemat la fata locului un ... (vezi toată discuția)
Probleme acoperis casa zimplu zimplu Buna ziua, casa parintilor mei este situata intr-o zona rurala unde nu sunt riscuri de inundatii, cutremur sau alunecari de teren. Casa este construita undeva ... (vezi toată discuția)