avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cesiune / dividende
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cesiune / dividende

Buna ziua. Detin o societate cormerciale in care sunt asociat unic si administrator, sotul meu de asemenea este adriministrator. Doresc sa cesionez societatea sotului meu iar eu sa numai am nici o functie. Anul trecut am distribuit dividende dar nu le-am ridicat in totalitate. Intrebarea mea este: care sunt pasii de urmat pentru schimbare? Ce se intampla cu dividendele distribuite dar neridicate? Le pot ridica eu dupa cesiune sau raman sotului meu? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: farcl , utilizator 09:18, 1 Martie 2017
Buna ziua. Decizia prin care ati aprobat situatia financiara si ati decis repartizarea profitului si plata dividendelor ramane sa fie executata, in raport de dividende, si ulterior, daca societatea nu a avut in 2016 posibilitatea de plata a dividendelor. Totusi, art. 67 alin. (2)din legea 31/1990 prevede ca "Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare calculată conform art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare. "

Este important sa stiti si ca impozitul pe dividende trebuie sa il retina societatea in momentul platii si sa il vireze la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care se platesc catre d-voastra partea din dividend neprimita.

Se poate face cesiunea partilor sociale chiar daca nu ati incasat restul de dividende, urmand ca in contractul de cesiune de parti sociale sa se prevada printr-o clauza dreptul cesionarului (sotul dvoastra) de a dobandi dividendele pentru perioada de timp anterioara incheierii actului de cesiune.

In cazul in care in contractul de cesiune nu s-au prevazut care va fi situatia juridica a dividendelor, in literatura juridica de specialitate se considera ca, dividendele pentru perioada de timp anterioara incheierii cesiunii se cuvin cedentului (vanzatorului, respectiv dvoastra).

Astfel, conteaza foarte mult vointa partilor.

In raport de cesiunea partilor sociale, va rog sa observati ca aceasta procedura dureaza in jur de 2-3 luni la ORC. O alta varianta ar fi majorarea capitalului sociale si ulterior cesiunea partilor sociale, aceste proceduri durand in total cam 2 saptamani.

Pentru alte detalii si discutii, ma puteti contacta si in privat.

O zi buna
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distribuire dividende firma statului animis animis BUna ziua, va rog daca ma ajutati cu urmatoarea problema: - o societate care are ca si asociat unic consiliul local. in anul 2014 are profit. va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
Profit microintreprindere laviluca laviluca Buna seara, Profitul unei microintreprinderi este egal cu Venituri - Cheltuieli (indiferent daca sunt deductibile sau nedeductibile)? Nelamurirea mea este ... (vezi toată discuția)
Dividendele se mai prescriu dupa 3 ani? cccristina cccristina am si eu o intrebare ..dividendele se mai prescriu dupa 3 ani/?am citit legea 31/1990 si nu prea inteleg precizez ca dividendele sunt din 2005 si anul ... (vezi toată discuția)