avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire prin testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire prin testament

Mama mea naturala a decedat, am fost data spre infiere inainte de casatoria acesteia , sotul i-a decedat acum 3 ani si nu mai are niciun urmas de gradul I. Am mentinut tot timpul legatura cu ea, ca mama si fiica naturala, insa pe niciun act nu scrie ca eu as fi fiica ei. Nu ne-am gandit ca va muri si nu va apuca sa imi faca acte pe bunurile sale mobile si imobile. Fiind bolnava de diabet a facut niste complicatii la inima si a facut un stop cardio respirator. Vazand evolutia bolii, inainte cu 4 zile de a muri a scris un testament olograf, datat si semnat chiar in prezenta a doi martoti. Eu sunt singurul ei copil, sotul a decedat inaintea acesteia si nu are alti copii sau parinti in viata. Am umblat pe la vreo 5 notariate si am aflat 5 pareri diferite pentru a incerca sa intru in posesisa bunurilor mobile si imobile asa cum sunt redactate in testament. Din partea mamei mai traieste o sora care este in Elvetia si o nepoata care a fost martora la testament. Am procedat la o expertiza grafica a testamentului si astept rezultatul acesteia.
Intrebarea mea ar fi: Ce mai trebuie facut pentru a reusi sa pun in vigoare testamentul? Sau ca sa ma exprim altfel, ar mai fi nevoie de prezenta matusii la succesiune sau este suficient rezultatul expertizei grafice?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Gio G, utilizator
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 09:45, 13 Septembrie 2009
themis a scris:

:duh: Notarii nu spuneau chiar baliverne.

Iata ce spune legea lor (36/1995):

Art. 75.

Dupa ce constata ca este legal sesizat, notarul public înregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire, iar daca exista testament, citeaza si pe legatari si executorul testamentar instituit.

Daca printr-un testament autentic s-a instituit un legatar universal, se citeaza, în lipsa de mostenitori rezervatari, numai legatarul; daca testamentul este olograf sau mistic, se citeaza si mostenitorii legali. În ambele cazuri se va cita si executorul testamentar, daca a fost desemnat prin testament.



:bow:


Sa investeasca testamentul cu titlu executoriu? Inteleg, e sambata, lumea se gandeste mai degraba la o padure racoroasa (eu am fost ieri la munte, a fost superb) decat la spete de civil...

:dance3:

:closedtopic::closedtopic::closedtopic:
AM gresitttttttttttttttttttttttttttt!:sorry:
Dle.profesor , noroc cu dvs! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)
Testament - succesiune Luyzaa Luyzaa buna seara am si eu o intrebare. am un testament de la matusa mea pentru casa, cu clauza de ingrijire. cand moare la succesiune cine trebuie sa ia parte in ... (vezi toată discuția)