Ieri am fost cu o prietena in Carrefour. Am fost la raionul machiaje si ne-am uitat la mai multe lucruri, ea a luat cosmetice in valoare de 250 lei si s-a îndreptat spre haine, am urmat-o si apoi eu am mers sa imi fa cumpărăturile timp in care ea a mers la cabina de proba si apoi ne-am întâlnit iar la casa. Ea nu a plătit nimic din ce a luat iar eu mi-am plătit cumpărăturile. Când am ieșit ne-au luat cei de la paza si au chemat poliția. Ne-au verificat si au văzut ca eu nu am luat nimic ci doar prietena mea. Ea si-a recunoscut vina si a zis ca eu nu am nici o legătura dar totuși mi-au fost luate numele si data nașterii si CNP-ul, dar nu orașul sau adresa( Eu sunt momentan in Cluj unde lucrez dar nu am o mutație pe Cluj) . Ne-au lăsat sa plecam si mi s-a spus ca sunt complice la furt calificat si ca voi fi sunată sa ma prezint la poliție sa dau declarații. Ce ma sfătuiți sa fac? Eu trebuie sa plec din Cluj in următoarele zile. Daca ma suna poliția, sa ma prezint cu un avocat? Sunt posibila de complicitate si dosar penal? Va rămâne aceasta "complicitate" in cazierul meu? Pot pleca din localitate? Va rog mult un răspuns cat de curând posibil.
Daca sunteti acuzata de furt, atat dvs cat si prietena, puteti sa rezolvati cazul printr-o impacare directa sau cu un mediator autorizat. O astfel de impacare, luand in considerare ca cei de la magazin va vor ierta, va inlatura raspunderea penala pentru dvs si prietena dvs. Astfel nu va mai fi nici o consecinta penala pentru niciuna; ar fi ca si cum nu ati comis fapta. Nu veti avea cazier, nu veti avea deci antecedente penale.
Vedeti ce directie ia ancheta si tineti legatura cu prietena pentru ca ea este implicata direct. Complicele raspunde penal ca si autorul.
In toate cazurile acordul de mediere (impacarea prin mediator) inlatura raspunderea penala chiar si atunci cand a fost incheiat INAINTE de inceperea procesului penal. Deci pentru o mai mare siguranta si liniste puteti declansa procedura de mediere, atat singura cat si in colaborare cu prietena dvs, si astfel sa deschideti discutiile privind intelegerea/impacarea cu persoana juridica care detine magazinul. Din experienta va spun ca dureaza ceva pana se ajunge la o intelegere amiabila cu astfel de persoane juridice.
Art. 69 Legea Medierii 192/2006
(1) În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal şi aceasta se închide prin soluţionarea conflictului şi încheierea unei înţelegeri, potrivit art. 56 alin. (1) lit. a), prin derogare de la dispoziţiile art. 157 alin. (3) din Codul penal, fapta nu va atrage răspunderea penală pentru făptuitorul cu privire la care conflictul s-a încheiat prin mediere.
@mediatordorinilie:
Impacarea sau incheierea vreunui acord de mediere cu Carrefour mi se pare nerealizabil, eu nu am auzit ca vreun Hypermarchet sa se impace cu hotii, ei au o anumita politica si nu pot creea precedent pentru asa ceva, dar daca dvs ati auzit poate ne lamuriti, chiar sunt curios.
Complice la furt
iisusvine
Buna ziua, eram acum o saptamana intr-un pub cu un prieten, ne-am luat cate o bere si am stat la masa si lumea dansa si m-am ridicat sa ma uit sa vad daca mai ... (vezi toată discuția)