avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitate

Buna ziua,

V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare:

Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un copil pe care mama l-a nascut inainte sa il cunoasca pe respectivul (deci cu mult inaintea casatoriei). Astazi respectivul sot vrea sa nu mai fie considerat tatal copilului ceea ce si corespunde adevarului.
Exista martori care pot atesta ca ''tatal'' nu avea o relatie cu mama cand copilul s-a nascut. E absolut nevoie si de testul ADN in cazul asta ? E de notorietate ca ei doi nu se cunosteau cand copilul s-a nascut si se poate dovedi asta cu multi martori.

Multumesc de ajutor.
Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
Ryel, utilizator
Conestarea recunoasterii paternitatii vizeaza nasterea unui copil nascut intr-o relatie de concubinaj.( actiunea este imprescriptibila si poate fi exercitata de orice persoana care justifica un interes ).

Tagada de paternitate are ca obiect contestarea paternitatii unui copil nascut in timpul casatoriei.

Art. 420
Contestarea recunoaşterii de filiaţie

(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.

(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.

Acţiunea în tăgada paternităţii



(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.

Sunt aplicabile, in speta, dispozitiile nromative in vigoare de la data nasterii copilului.

Normele juridice de mai sus au fost explicitate in vederea efectuarii distinctiei intre cele doua institutii.


Proba testimoniala este admisibila.

Va fi efectuata o expertiza medico-legala, pentru determinarea filiatiei fata de tata.

Succes.

Nu cred ca aveti sanse sa scapati de testul ADN.
De vreo 7-8 ani nu se mai poate evita testul ADN.In urma cu vreo 10 ani il evitam...
Mie chiar mi-a zis o judecatoare acum cativa ani, dupa vreo 10 minute de sustineri temeinice, ca orice as face ea tot va da testul ADN si nu va putea face exceptie nici in cazul meu.A facut bine ca de abia incepusem...si am lasat-o balta sa continui...M-a si amuzat...ca stia ca de abia incepusem...
Inaintea mea au fost 5 persoane care nu au scapat de testul ADN...si au iesit vociferand din sala.

Banuiesc ca ati inteles care sunt sansele...


Multumesc de precizare. Se accepta numai testul ADN de la IML Bucuresti care e 2700 RON sau sunt si altele mai ieftine ?
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2017
gi-jane2, moderator
Da, este obligatoriu...conform practicii instantelor...
Din punctul meu de vedere nu este o situatie fericita dar este de neevitat...


Inteleg. Ce teste mai accepte instanta in afara de cele de la IML Bucuresti ?
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2017
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)
Am recunoscut un copil care nu este al meu, iar acum, după divorț, fosta soție îmi cere pensie de întreținere pentru minor. ce trebuie să fac ca să demonstrez că nu e copilul meu? Marian100 Marian100 Buna ziua!Ma confrunt cu o problema mai delicata ,m-am casatorit cu o femeie care avea un copil nerecunoscut de tata ,de comun acord am decis sa-l recunosc eu ... (vezi toată discuția)