avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am recunoscut un copil care nu este al meu, iar acum, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am recunoscut un copil care nu este al meu, iar acum, după divorț, fosta soție îmi cere pensie de întreținere pentru minor. Ce trebuie să fac ca să demonstrez că nu e copilul meu?

Buna ziua!Ma confrunt cu o problema mai delicata ,m-am casatorit cu o femeie care avea un copil nerecunoscut de tata ,de comun acord am decis sa-l recunosc eu si sa-l trec pe numele meu acum am divortat si fosta sotie i-mi cere pensie de intretinere.Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac sa demonstrez ca nu este copilul meu.Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiune in tagada paternitatii. Motivati exact cum s-a intamplat. Stati linistit ca s-au mai vazut cazuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa apelati la avocat ca sa incepeti bine procesul si sa se analizeze absolut tot.
Depinde si ce atitudine va avea mama minorului.
In functie de ea se va administra un probatoriu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O acțiune în contestarea paternității trebuie să formulați, nu în tăgada întrucât l-ați recunoscut, nu a operat prezumția legală potrivit căreia soțul mamei este tatal copilului.
Dacă mama copilului recunoaște în urma administrarii interogatoriu că nu sunteți tatăl, procesul se termină mai repede și cheltuielile sunt mai mici; dacă nu, va trebui să se administreze proba cu expertiză medico legală test ADN (cost:2700 lei, proba se cere prin acțiune)!
Actiunea este prescriptibila in 3 ani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
contestati recunoasterea paternitatii, pe motiv ca nu corespunde realitatii. Nefiind vb de tagada, actiunea nu e prescriptibila. Problema e alta, ca dvs cand ati recunoscut copilul, stiati ca nu e al dvs..deci, aveti o problema cu falsul in declaratii.
Cand veti descrie situtia in fapt, nu prea aveti cum sa scrieti in actiune ca ati crezut ca e al dvs.. pt ca femeia avea copilul cand ati cunoscut-o, asa ca va trebui sa va sfatuiti cu avocatul dvs cum puneti problema in fata instantei.
In drept, va intemeiati cererea pe articolul de mai jos, aici e simplu.

art 420
(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.
(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.
Ca probe.. propuneti interogatoriul mamei, martori, inscrisuri..ce aveti. In ultim caz, poate instanta va trimite la iml pt proba adn, aia costa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate Ryel Ryel Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare: Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un ... (vezi toată discuția)
Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Buna as avea si eu o intrebare se poate sterge tatal nebiologic ... Mirabela fedeles Mirabela fedeles Buna as avea si eu o intrebare se poate sterge tatal nebiologic de pe certificatul de nastere a copilului? (vezi toată discuția)