avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... reziliere contract leasing
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

reziliere contract leasing

Buna ziua!
Ma confrunt in prezent cu o problema juridica si as vrea sa vad cateva pareri inainte de a lua o decizie .
Firma mea are incheiate doua contracte de leasing pentru achizitionarea a doua autoturisme . Contractele au fost incheiate cu aceeasi societate la un an diferenta intre ele. Pentru primul contract au fost emise de firma bilete la ordin echivalente ca numar cu numarul de rate scadente in contract( 48) Pentru al doilea contract nu s-au mai emis bilete la ordin . Pe parcursul anului trecut firma noastra a intarziat in cateva randuri cu plata ratelor , in sensul ca ele erau scadente la intai ale lunii si se achitau in a doua jumatate a lunii. Societatea de leasing a ales sa introduca in banca biletele la ordin emise pentru a recupera sumele neincasate la timp , folosind biletele emise pentru un contract in vederea recuperarii sumelor pentru ambele contracte. In cazul primului contract sumele se situau in jurul valorii de 1400 ron iar in cazul celui de-al doilea in jurul valorii de 4500 ron, iar ei introduceau bilete care cumulau ,cu aproximatie , cele doua valori, asa ca intr-un an de zile au epuizat cele 48 de bilete emise.
Firma noastra avea oricum conturile blocate de ANAF si biletele la ordin erau respinse , iar platile se faceau , desi cu oarecare intarziere , fie numerar fie prin depunere directa in contul firmei de leasing.
In prezent , deoarece firma noastra are foarte mari probleme financiare , am decis sa reziliem contractul de leasing cu valoare mai mare si sa returnam firmei de leasing autoturismul in cauza. Dar ei ne-au cerut ca, pe langa plata restantelor ( trei rate ) sa achitam si un comision de 20% din valoarea initiala a masinii desi acest lucru nu este trecut in contractul de leasing , de asemenea, au anuntat ca vor rezilia si primul contract de leasing chiar daca in cazul acestuia nu exista restante ( au fost , intr-adevar mai mult de 30 de zile restante , dar sumele au fost achitate fara ca sa primim vreo notificare in acest sens) . Am incercat sa ajungem la o solutie amiabila a litigiului dar ni s-a spus clar ca trebuie sa predam intai autoturismele si apoi vom discuta , iar in modelul de proces verbal de predare pe care ni l-au trimis era specificat clar ca predarea masinii nu anuleaza dreptul societatii de leasing de a cere recuperarea oricaror creante vor considera necesar.
Am ajuns intr-un impas deoarece nu mai putem comunica , verbal ni s-a transmis acum doua luni ca vor rezilia contractele si vor actiona pentru recuperarea debitelor iar de atunci nu au mai emis nici o factura.
Intrebare :care ar trebui sa fie urmatorul pas pe care firma noastra sa il faca?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 15:36, 20 Septembrie 2009
Eu cred ca ar trebui sa consultati un avocat curajos , pentru ca este evident ca firma de leasing incearca sa va pacaleasca .

Ar trebui sa luati in calcul si posibilitatea sa scapati de firma !
Buna ziua,

daca am retinut corect, sunteti de acord sa restituiti prima masina, dar fara sa achitati in plus cei 20% despre care spuneti ca nu sunt prevazuti in contract; in ce priveste masina nr. 2, sunteti la zi, dar ei cer totusi rezilierea;

intrucat ei nu va mai factureaza este cert ca vor pune in executare silita contractul/contractele de leasing;

va sfatuiesc sa le trimiteti o notificare, cu confirmare de primire, in care sa va expuneti punctul de vedere; in masura in care sunteti sigur ca nu datorati cei 20%, si vreti sa le dati inapoi prima masina, indicat ar fi sa o predati cat mai repede; asta deoarece, in cazul in care vin ei dupa ea, vor fi costuri suplimentare;
pentru cea de-a doua masina, va veti putea apara in cadrul executarii silite pe care ei o vor incepe, dovedind ca nu exista un temei pentru desfiintarea acestui al-2-lea contract;

in orice caz, este necesara studirea aprofundata a celor doua contracte pemntru a sti exact ce anume drepturi si obligatii aveti.

Cu stima,
Avocat Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de leasing tampau gabriela tampau gabriela SC am avut contract de leasing cu PORSCHE LEASING IFN SA ,obiectul contractului autoturism VW GOLF . Au fost achitate 43 rate din cele 48 in suma de 14.640,06 ... (vezi toată discuția)
Leasing auto ollyolyy ollyolyy buna ziua,doresc sa va aduc si eu in discutie o problema putin delicata pentru mine si anume:in mai 2006 am achizitionat in leasing de la Unicredit Leasing un ... (vezi toată discuția)
Leasing persoana fizica spulber miron spulber miron am un contract de leasing pe 10 ani pe persoana fizica dar il am si pe tata ca coplatitor in acest contract deoarece nu iesea suma care sa acopere rata di ... (vezi toată discuția)