avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca-cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca-cetatean strain

Buna ziua
am o speta mai aparte
am angajat in luna septembrie un domn din Sri Lanka pe per determinata, contractul de munca expira in 30.03.17; domnul este casatorit cu o cetateanca romanca
are permis de sedere pt intregirea familiei ; permisul de sedere expira in 10.07.17
astazi am fost la Imigrari sa intreb cum procedez in continuare ; mi s-a spus ca ii pot face CIM-ul pe nedeterminata; dar permisul de sedere nu poate deveni permanent decat i se poate da din 5 in 5 ani
dar nu inteleg, adica ii pot face pe ndeterminata dar permisul de sedere nu i se face permanent ca nu permite legea...
si atunci cum sa procedez? ca logic nu prea ar fi sa ii fac CIM-ul pe ndeterminat, daca permisul de sedere nu ii va fi prelungit sau expira...ce se intampla atunci?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Daliborka , utilizator 16:12, 9 Martie 2017
Ii puteti face c.i.m. pe durata determinata sau sa-i prelungiti durata vechiului c.i.m. pana la 10.07.2017.
Multumesc
problema este ca stiu ca maxim de 3 ori pot prelungi CIM-ul pe determinata; primul CIM pe deter era 01-09.16-01.12.16,aoi prelungirea 01.12.16-31.03.17, si acum ar veni 31.03.17-10.07.17 si ulterior pot nedeter? sau tb incetat
cei de la imigrari mi-au spus ca il pot face nedeterminat....dar nu inteleg de ce atunci permsul de sedere nu se poate face nedeterminat?imigrarile spun ca permisul de sedere poate fi doar din 5 in 5 ani
si nu stiu ce sa fac din iulie...
Nu confundati incheierea unor c.i.m. pe durata determinata cu prelungirea duratei unui c.i.m. pe durata determinata.

Astfel, prelungirea unui c.i.m. incheiat pe durata determinata se poate face de nemurate ori inauntrul termenului maxim pentru care se poate incheia un astfel de c.i.m. (36 de luni), dar numai in conditiile prevazute la art. 83 C.mun.

Art. 82 C.mun.
.....
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
.....

Astfel, c.i.m. incheiat cu data inceperii activitatii 01.09.2016 poate fi prelungit de nenumarate ori pana la 01.09.2019.

Nu-l faceti pe nedeterminata , intrucat permisul de sedere expira in iulie 2017 . Prelungitii durata c.i.m. pana la 10.07.2017 .(opinia mea)

Legislatia este cea care prevede valabilitatea de 5 ani a permisului de sedere.

Către sfârşitul celui de-al 5-lea an de şedere legală continuă, membrii de familie provenind din afara UE se pot adresa autorităţilor pentru a solicita permisul de şedere permanentă.
Multumesc
si atunci doar pe determinata poate fi incadrat...
eventual sa depun o adresa la imigrari prin care sa cer acordul lor ca i se poate face contract nedeterminat?ca ei imi explicau aZi ca domnul are aceleasi drepturi ca si un cetatean roman si poate fi incadrat pe nedeterminata
Puteti face asa ceva .... insa spuneti-le si despre valabilitatea permisului de sedere.

Alte discuții în legătură

Contract perioada determinata cosmincam18 cosmincam18 Am si eu o intrebare referitoare la CIM pe perioada determinata. Am fost angajata la data de 01.07 cu CIM deter pana la 31.10, s-a facut o prelungire de ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca mctzoana mctzoana Lucrez la o firma de 4 luni, in fiecare luna mi s-a facut contrac pe perioada determinata de 1 luna, as dori sa stiu daca este legal si daca nu ar trebui deja ... (vezi toată discuția)