avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenzi incalcare ROI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenzi incalcare ROI

Suntem la implementarea unui regulament de ordine interioara al asociatiei de proprietari, aplicabil in bloc. Dorim sa introducem in acest regulament penalizari si amenzi pentru incalcarea lui. Ne permite legea?
Altfel, ce regulament mai e daca nu putem si penaliza incalcarea lui?
Numai bine. Multumiri.
Cel mai recent răspuns: Costica33 , utilizator 17:13, 17 Septembrie 2009
Opinie:
In cazul acesta, R.O.I. trebuie tratat ca un contract intre asociatie si membrii ei prin care, in cazul in care nu se respecta termenii "contractului", locatarul va plati o penalizare de..... lei sau urmeaza un tabel cu incalcari si penalizari. Acest "contract" trebuie semnat de toti locatarii in semn ca au luat la cunostinta si ca sunt de acord cu prevederile lui. Si sa nu scrieti cuvantul "contraventie" sau "amenda" pentru ca aceastea sunt ale actelor normative oficiale.
A nu se confunda penalizarile la restante care sunt indreptatite prin legea 230/2007 si deci pot fi prevazute in statut....si aceste "amenzi" care sunt niste penalizari ad-hoc ale asociatiei pentru cauze neimputabile prin vreo lege sau HG.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
elga50, moderator
Ar merge de principiu asa ceva dar aveti grija sa nu incalcati drepturi si libertati fundamentale.
Studiati bine Constitutia mai inainte.
Daca nu o studiati bine e posibil sa o incalcati.
Vedeti ca a fost si revizuita.

Termenul de amenda sau contraventie este exclus de folosit.
Da, da, cautam alti termeni. Spre exemplu, avem cazuri de unii care isi arunca punga de gunoi pe fereastra, li se pare mai simplu. Sau scrumiera plina de tigari pe fereastra. Sau unii isi lasa gunoiul in lift. Sau zgarie si murdaresc peretii.
Stiti la ce gen de persoane ma refer.
Greu de trait printre ei.
Multumiri.
Poate s-ar preta aici o sanctiune ca "o cota suplimentara de x lei", sau "o taxa de x lei" , acestea constituindu-se ca fond special la dispozitia asociatiei si folosit conform hotararii adunarii generale.
Dana Marin a scris:

Da, da, cautam alti termeni. Spre exemplu, avem cazuri de unii care isi arunca punga de gunoi pe fereastra, li se pare mai simplu. Sau scrumiera plina de tigari pe fereastra. Sau unii isi lasa gunoiul in lift. Sau zgarie si murdaresc peretii.
Stiti la ce gen de persoane ma refer.
Greu de trait printre ei.
Multumiri.

Cum ii dovediti? Asta presupune, fie sa recunoasca ca au facut una din faptele imputate, fie sa se faca o ancheta....de catre cine?...este abilitat anchetatorul?.... nu de alta, dar e vorba de bani...si cand se pune problema sa-i iei niste bani omului, bani care nu sunt cheltuieli cu furnizorii sau cu treburile administrative, cheltuieli dovedite cu facturi si chitante, atunci chestiunea se complica. Oricand te poti trezi cu autoritatile la control care sa ia la puricat R.O.I.-ul.
Din pdv juridic acest ROI, daca se constituie si in mijloc penalizator pentru fapte neverificate legal...se poate intoarce impotriva initiatorilor.
Deci ori il faceti "beton" din pdv juridic, ori mai bine lasati-va pagubasi.
......................
Stiu ca e greu de trait printre asemenea caricaturi de oameni, situatia asta se intalneste in mai toate blocurile. Nu e o situatie cu care sa te impaci usor si nici nu te face fericit faptul ca peste tot e la fel, dar nici nu putem institui o "autoritate ad-hoc" daca legea nu ne permite.
...................
Daca-mi permiteti o sa va dau doua exemple din care rezulta diferenta dintre o taxa si o penalizare ROI:
- prin hotararea AG (lasa legea 230 sa se faca asta) se instituie taxa de 20 lei, sa zicem, pentru spalatul covoarelor. Bun, in acest caz orice locatar va sti ca daca iese cu covoarele la spalat va plati 20 lei. Ii convine, nu-i convine, asta e, s-a hotarat in AG si deci va plati si nu va avea de zis nimic;
- prin ROI se prevede ca cine arunca gunoiul pe geam plateste o taxa de curatenie de 10 lei. (legea nu spune nimic despre taxe penalizatoare in alt act al asociatiei decat in statut, nu si in ROI si nici acolo nu se penalizeaza altceva decat restantele)
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Amenzi proprietari care nu respecta regulamentul de ordine interioara gboaca gboaca Situatie: Intr-un complex de locuinte Asociatia de Proprietari decide in AG ca este nevoie de un regulament de ordine interioara care sa stabileasca modul de ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni pecuniare pt locatarii fraudulosi sau necivilizati coryzalia coryzalia As dori sa stiu daca este legala o decizie luata in comitetul executiv prin care se doreste aplicarea de amenzi locatarilor care fraudeaza asociatia sau au un ... (vezi toată discuția)
Cat de legale sunt camerele video la bloc Xyzxyzxyz Xyzxyzxyz Cat de legale sunt camerele la bloc in conditiile in care acestea au fost puse de presedinte cu acordul AG formata din cativa locatari maxim 10 din ~100 care ... (vezi toată discuția)