Buna ziua. Mama este divortata de un an, cu un copil de 14 ani pe care instanta i l-a incredintat la divort..
Copilul desi are locuinta proprietate, in ea locuieste tatal cu concubina pe motiv ca nu are unde altundeva sa se duca, tatal si-a alungat copilul, iar minorul locuieste cu chirie impreuna cu mama lui.
La divort instanta a dat vina lui exclusiva.Nemultumit, a facut apel in care singura dorinta a fost ca instanta sa stabileasca domiciliul copilului in alta casa, nicidecum in proprietatea acestuia din urma.
Acum tatal a deschis dosar pentru vizitare minor,
Pe copil nu l-a cautat de un an, nu il ajuta cu nimic financiar.
Minorul nici nu vrea sa auda de el, va fi audiat la instanta si probabil va spune ca nu vrea relatii cu tatal.
Ce pateste mama in acest caz?
nu e vorba despre evacuare, este vorba despre ce poate pati mama in acest caz, pentru ca minorul nu vrea sa aiba relatii cu tatal
am tot citit pe aici diverse subiecte si m-am cam ingrozit.
Copilul în vârstă de 14 ani este mare, va fi audiat în instanţă.
Este interesant de aflat care au fost motivele pentru care instanţa a stabilit vina exclusivă a domnului la divorţ: dacă a fost violenţa domestică, alcoolul, drogurile, atunci acestea sunt nişte dovezi care pot determina instanţa să nu stabilească program de vizitare cu găzduire.
Acum, mama trebuie să tergiverseze cât poate de mult procesul, să treacă timpul.
Apoi, după ce se termină procesul, copilul poate chiar să plece cu el de la domiciliu, dar să fugă acasă.
Nu a fost vorba despre droguri, dar tatăl nu a venit la divort, nu a fost reprezentat. Au fost aduse dovezi de violenta in familie și infidelitate.
Nu înțeleg de ce trebuie tergiversat procesul.
Apoi, după ce se termină procesul, copilul poate chiar să plece cu el de la domiciliu, dar să fugă acasă.
Cum adică?! Minorul nu vrea sa îl vadă. Pe mine ma interesează dacă mama va fi penalizata in vreun fel.
Asta vi se tot raspunde. Ca mama sa fie penalizata trebuie sa fie fixat un program de vizitare. Acesta trebuie apoi pus in executare silita. Ulterior, daca executorul constata refuzul copilului, informeaza DGASPC-ul si aceasta cere, in instanta, consilierea psihologica a copilului ptr o perioada de max 3 luni. Daca nici dupa aceasta consiliere copilul nu accepta sa-si viziteze tatal, la cererea acestuia (adica a celui care nu a platit pensia) i se acorda beneficiul penalitatilor (adica in interesul copilului nu dam, dar luam!).
Pentru a anticipa ce se va intampla trebuie sa aflati:
1. cum vor cantari motivele avute in vedere la divortul din culpa exclusiva, respectiv cel de violenta, caci cel de infidelitate nu priveste relatia copil-parinte, la tipul de program de vizitare pe care instanta il va incuviinta.
2. cum va cantari pct de ved al minorului, ce va fi ascultat obligatoriu.
3. ce vor spune martorii despre prestatia tatalui dar si a mamei.
4. cum va raspunde la interogatoriu si ce intrebari se va pricepe mama sa-i puna.
5. ce parere are judecatorul despre acordarea unui program la un copil mare (optica instantelor este ca dupa 14 ani, cand copilul are buletin si dreptul de a-si da in judecata parintii e greu sa mai impui cu eficienta un program de vizitare)
Intre timp, mama ar face bine sa-i faca o plangere penala ptr neplata pensiei de intretinere si prin executor judecatoresc sa ceara executarea pensiei restante. Si asta va cantari in aprecierea "grijii si iubirii" parintesti, caci unele dintre criteriile la acordarea programului sunt relatia dintre cei doi si capacitatea de ingrijire a copilului.
Tergiversarea despre care vorbeste Martonze are ca beneficiu varsta copilului, cu cat mai mare cu atat mai greu sa-i mai impui ceva sau sa-l mai pacalesti, cat si avansarea in cercetarea plangerii penale ptr neplata pensiei si a executarii silite din civil.