avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... datorii de 3 ani. sa le platesc?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

datorii de 3 ani. sa le platesc?

Buna ziua!
Am si eu o problema. Zilele trecute mi-a venit o notificare de la un fost furnizor cum ca nu am achitat 2 facturi intocmite in luna februarie 2006. Intr-adevar, nu le-am achitat, dar vreau sa intreb daca sa le achit. Am inteles ca datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu. Este adevarat? Daca nu le platesc, si ma vor da in judecata, au castig de cauza? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ELLABV , utilizator 16:26, 8 Decembrie 2009
Termenul general de prescriptie este intr-adevar de trei ani, dar acest termen se intrerupe (deci se porneste din nou o perioada de trei ani) la orice act a creditorului de a cere plata, adica presriptia se intrerupe la orice somatie, aviz, notificare etc. trimise debitorului.

Daca in trei ani nu ati primit nici o notificare, somatie sau aviz (sau orice altceva in legatura cu facturile respective), dupa pararea mea nu trebuie sa le platiti.
Intr-adevar, dupa 3 ani intervine prescriptia...asa ca in instanta, creditorul nu va avea castig de cauza decat daca demonstreaza ca respectivul curs al prescriptiei a fost intrerupt - din punct de vedere moral, este insa discutabil: dvs. v-ar conveni sa fiti in situatia opusa? Nu cred...
Daca serviciile pe care nu le-ati achitat sunt furnizate de o societate privata ..UPC (societatea de cablu)de exemplu, atunci sumele sunt prescrise daca in cei trei ani de la data scadenta a facturilor nu s-a efectuat niciun act pentru recuperarea sumei. In eventualitatea unui proces mergeti in instanta si invocati exceptia prescrisptiei dreptului a mai recupera suma.
Daca sunt servcii furnizate de o societate de stat, atunci aceste datorii se prescriu in 5 ani.
Aveti dreptate, debitetele pentru care nu s-au facut nici macar un act incepator de executare, duc la prescierea dreptului de a mai solicita recuperarea acestora, pe orice alta cale, inafara caii amiabile.
Cu alte cuvinte daca va da in judecata, abia acum, si intretimp nu v-a mai solicitat in mod oficial plata debitului datorat, va pierde.
Daca doriti sa achitati de buna voie o puteti face doar in masura in care doriti sa nu va fie pata imaginea.
va multumesc pentru raspunsuri. este vorba despre o firma privata, nu de stat. Timp de 3 ani doar un e-mail am primit prin care mi se cerea sa verific soldurile sa vad daca s-au achitat toate facturile scadente. Asta, cred eu, nu este o notificare oficiala. Am dreptate?

Alte discuții în legătură

Stingerea penalizarilor la intretinere ibolyab ibolyab Din data de 2010 pana in 2013 am acumulat 800 ron penalizare la intretinere .In data de 2013 am achitat restanta dar penalizarea a ramas .In curul anului 2013 ... (vezi toată discuția)
Datorie cablu de 4 ani Subcinschi Subcinschi Buna ziua, M ama mea a fost abonata la o firma de cablu pana in 2009 mai-iunie , a renuntat sunand la ei si au zis ca vine un coleg de pe teren sa ne ia ... (vezi toată discuția)
Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)