avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pro si contra intretinere in natura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pro si contra intretinere in natura

Buna ziua,

As vrea sa lansez o dezbatere privind fixarea contributiei la intretinerea minorului a, desigur, parintelui nerezident.
Cf legii, intretinerea in natura este prima optiune judecabila. Dar peste care se sare, din diverse motive....Unul din cel mai tampit este acela ca ar fi constatata, de catre onorata instanta, ostilitea intre parinti. Drept ptr care se da un "sec" 25% din net, in bani de platit rezidentului prin mandat postal la adresa locuintei minorului.
Am vazut ca astia 25% inseamna intre 250-4.000lei/luna. Evident, 250 pare prea putin, dupa cum 4.000 pare cam mult.
Pe de alta parte, oarecum in paralel, apar chestii legate de (ne)respectarea relatiilor personale minor-nerezident, aspect dificil de rezolvat prin legile actuale si, de multe ori, pus pe seama neintelegerii/ostilitatii intre parinti.
Asadar...credeti ca o sentinta prin care rezidentul e chestionat cu privire la necesarul copilului (imbracaminte, jucarii, rechizite, activitati extrascolare), respectiv prin care nerezidentul e chestionat cu privire la posibilitatea de acoperire (in natura) a acestor cheltuieli...ar fi pro sau contra intereselor minorului de a valoriza si interactiona cu ambii parinti?
Sa nu uitam ca exista si un articol 485 CC (ala nou!), despre care unii zic ca are strict o valoare simbolica (sic!).

Imi pare rau, dar am remarcat ca, in general, multe divorturi/separari se produc la o criza, care nu reflecta neaparat coabitarea acelei familii. Si tot, in general, mama cu tata nu se despart ptr ca unul e fan Kant si celalat Schopenhauer si, ca atare, nu se pot impaca...filozofic. E si implicarea avocatilor (in domolire si nu in intetire) respectiv a instantei a reaminti babalailor ca s-au iubit, s-au inteles, au crescut un copil etc...adica in general chestii pozitive. Nu cred ca e in defavoarea nimanui, nicidecum a minorilor, ca instanta sa extraga si sa propuna "a priori" o functionalitate dovedita ca a ...functionat. Pe urma, daca o fi scenariul dvoastra cu outze, branzica, sosetutze...din juma in juma de ora...mai traim si mai vedem.
Daca un conflict nu se transeaza, el doar se prelungeste. Preliungirea unui conflict inseamna perpetuarea lui si aducerea lui la dimensiuni apoteotice, in general fara legatura cu motivul care l-a generat.
Daca v-ar interesa raspunsul unora sau altora, si nu DOAR raspunsul pe care il doriti, personal as opta pentru decizii in 2 pasi. Una mai stricta pentru, sa zicem, 1ul an de dupa divort si una mai flexibila pentru perioada cand spiritele s-au mai calmat si cei 2 se pot adapta noii lor situatii.
Functionalitatea de care dvs vorbiti nu s-a dovedit general valabila, caci nu exista nimic general valabil, reteta absoluta a reusitei, ci o solutie se dovedeste viabila intr-un caz, in altul nu.
N-ati raspuns insa la chestiuni mult mai importante decat "scenariile cu outze", si anume ce facem cand scriem intr-o hot jud o obligatie pe care nu avem cai sa o executam silit sau sa o sanctionam daca ea nu e respectata? Stiti ce facem? Va raspund tot eu: decredibilizam autoritatea unei hotarari jud!
Ca sa nu mai vorbim de situatiile in care sa zicem mama nu ar vrea sa colaboreze si tatal intreaba: as vrea sa cumpar adiddasi si mama raspunde: abia i-am luat, tatal: uite merg maine la pescuit, sa aduc niste peste, mama: tocmai mi-a adus fratele meu si am umplut congelatorul etc. Ce facem? Mergeti desigur, conform religiei arpcc, din nou in instanta si cereti ce? sa oblige instanta mama sa primeasca pestele? sau faceti o plangere penala pentru neprimirea pestelui?
E de preferat ca atunci cand propunem o cale sa o urmarim (cu gandul) si in varianta in care ea s-ar realiza si cand nu, si sa evaluam ce solutii s-ar intrezari in raport de conflictul pe care, potential, tocmai il alimentam. Adica, o fi cineva mai castigat daca eu tocmai calimitez si capitolul pensiei de intretinere, sau o fi mai bine sa conserv o stare, nu dintre cele mai de dorit, in speranta ca a voi imbunatati cu rabdare, nu cu forta? Daca insa prefer calea fortei, oblig, impun, reclam s-ar putea ca in loc ca starea ostila sa dureze 1 an, ea sa devina razboiul de 100 de ani. Precum ziceam e o alegere personala.
Am inteles. Sa mai asteptam opinii, zic. Pana la urma si intretinerea asta, parca e legata si de nevoia celui care are dreptul Acuma daca mama (desi eu am preferat termenul...rezident) acopera totul din preaplin....ce rost mai are sa contribuie nerezidentul cu ceva??? Doar asa...ca sa nu fie pasibil de plangere penala?
Am pomenit si eu o posibilitate. N-am zis nici ca ea e regula, nici ca e exceptia.
Părerea mea este că acest articol, cu plata intreţinerii în natură, s-a copiat din legea franceză/canadiană incomplet, este o lege după chipul şi asemănarea parlamentarilor care votează legi idioate.
DA, este corectă intreţinerea în natură pentru cei care au custodie comună fizică, este de fapt soluţia ideală.În timpul cât copilul locuieşte cu unul din părinţi, acela îi cumpără şi asigură totul. de la şoseată la patine.Fiecare îi oferă după propriile posibilităţi, niciunul din părinţi nu are ce comenta ce face copilul cât timp este la celălalt.
Altfel, în autoritatea părintească comună autohtonă, este aberantă plata în natură, cu sau fără decont lunar, pentru că părintele la care locuieşte copilul, trebuie să-şi împartă în aşa fel venitul, încât să acopere cheltuielile casei cu utilităţile (şi copilul este o persoană la intreţinere!)
şi cu necesarul copilului.În acest sens, doar cel la care locuieşte copilul îşi cunoaşte priorităţile şi ştie cât să-şi întindă plapuma.
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere minor ceruta de debitor! ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Premize: - parinti de divortati, copilul 9 ani, autoritate parentala comuna, locuinta copilului la mama, tatal cu drept de vizita - sentinta ... (vezi toată discuția)
Intretinere si educare copii in natura florin1955 florin1955 Buna ziua In codul civil este asa: \" Art. 530 Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor ... (vezi toată discuția)