avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda încadrata greșit!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda încadrata greșit!

O sa incerc sa fiu cât se poate de scurt si explicit, am venit în vizită în Timișoara și GPS-ul meu a avut ceva probleme, asa ca am intrat pe o straduta cu sens unic și am mers pe interzis după care am facut dreapta intrand pe o strada cu circulatie in ambele sensuri, un agent al Politiei Locale Timisoara a constatat cand am iesit de pe interzis, mentionez ca angetul era singur langa masina si m-a oprit urmand ca dupa aproximativ 5 minute sa apara si colegul lui din curtea unei case, mi-au dat amenda pentru nerespectarea indicatorului "accesul interzis" m-au intrebat daca am mentiuni si am raspuns cu da, i-am cerut sa scrie: "Agentul de politie era singur atunci cand m-a oprit" acesta a refuzat sa treaca asta pe motiv ca, colegul acestuia este acolo chiar daca nu a fost in momentul opririi, m-a intrebat daca vreau sa semnez si i-am raspuns ca voi semna doar dupa ce completeaza mentiunile mele, acesta a zis ca nu este nevoie, ca voi primi amenda acasa, s-au urcat frumos in masina si au plecat. Acum procesul verbal a ajuns acasa si pe langa faptul ca la mentiuni este scris "Oricum nu semnez ii cuvantul meu contra cuvantului tau" chestie pe care nici macar nu am zis-o, mereu i-am vorbit frumos cu dumneavoastra si nu vad de ce as trece asa ceva la mentiuni. Trecand peste asta fapta comisa nu se incadreaza in articolele din PV in baza caruia am fost sancionat, cel putin eu n-am gasit fapta incadrata acolo. Citez din procesul verbal: "Faptele comise sunt prevazute de art. 111 din OUG 195/02 si sanctionate de art. 99 al. 2 din OUG 195/02" in art. 99 al. 2 eu am gasit doar ceva legat de "nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers". Sper ca am fost destul de explicit cu privire la situatie, este prima data cand patesc asa ceva deci nu prea stiu "cu ce se mananca" am urmatoare intrebari:
Am sanse de castiga in instanta?
Daca platesc amenda, pot recupera banii in cazul unui raspuns favorabil din partea instantei? Daca da, cum?
Daca sunt dintr-o localitate aflata la 300 km de Timisoara, am intelesc ca pot contesta doar in Timisoara, pot cere in instanta ca si cheltuieli de judecata decontarea transportului(banii de combustibil)?
Pot depunde o plangere importiva agentului? Din cate stiu eu nu au voie sa actioneze singuri, nici macar sa opreasca participanti la trafic in plus PV pare completat in bataie de joc.

Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
NMLaurentiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: NMLaurentiu , utilizator 23:27, 14 Martie 2017
latka a scris:

Uitati de treaba cu politistul local, lasati-l in pace, pentru ca procesul pe care l-ati vazut dat ca exemplu a fost pierdut in faza de apel:

Asta nu inseamna decat ca deocamdata nu exista practica unitara si ca niciodata nu se stie cum se finalizeaza un astfel de proces, deci are sanse.
De altfel, in februarie Avocatul poporului a promovat un RIL exact pe problema asta, a competentei poltistilor locali de a constata contravențiile si a aplica sanctiuni legate de circulatia pe drumurile publice:
[ link extern ]

În opinia Avocatului Poporului, polițistul rutier este singurul care poate constata contravențiile reglementate de OUG nr. 195/2002.
Deocamdata nu a venit nici un raspuns de la ICCJ, asa ca sfatul meu ramine valabil, mai importante ramin motivele de anulare PV, pe OG2/2001 si, neconcordanta de articole.

Un aspect esential este ca acest PV sa fie semnat de un martor, pentru ca sunt incalcate dispozitiile art. 19 din OG2/2001.
latka a scris:

Deocamdata nu a venit nici un raspuns de la ICCJ, asa ca sfatul meu ramine valabil, mai importante ramin motivele de anulare PV, pe OG2/2001 si, neconcordanta de articole.

Un aspect esential este ca acest PV sa fie semnat de un martor, pentru ca sunt incalcate dispozitiile art. 19 din OG2/2001.

Nu exista martor, sectiunea din PV destinata completarii cu datele martorului este goala iar sub aceasta sectiune citez din PV: "Nu a fost de fata niciun martor deoarece persoanele de fata nu au dorit sa aiba aceasta calitate"

"Art. 19
(1)Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor . In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2)Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3)In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod."

Presupun ca dvs. nu ati avut nici opersoana care sa va fie martor. Era ceva mai simplu.

Dvs. veti scrie in plingere ca ati fost de fata(marturie sta faptul ca v-a completat PV cu datele de pe actul de identitate), nu ati refuzat sa semmnati si nici nu aveti vreo infirmitate care sa va fi impiedicat .

Prin urmare agentul constatator nu a respectat alin. 1 care spun imperativ ca faptul ca PV nu e semnat,trebuie confirmat de un martor, care sa fie oprit de fata cu dvs. pentru a certifica faptul. De ce v-a dat actele inapoi, fara sa indeplineasca acest mandat imperativ ? Poate dovedi acest fapt, ca a fost refuzat ?

Fraza scrisa ca motivatie e o "golanie"si un non sens: ori nu a fost de fata nimeni, ori a fost refuzat de foarte multe ori (ceea ce e greu de crezut), nu exista sa spui ca "n-a fost de fata nici un martor".Tipul e cel putin idiot.

Studiind in continuare faptul cum a fost completat PV, s-ar putea sa mai aveti "surprize", relativ la OG2/2001.

Aveți dreptate, voi inaintea plangerea precizând toate aspectele, va mulțumesc pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare radar MrSmersh MrSmersh In 2 mai anul trecut am fost oprit in HD la intrarea in o localitate. Am data actele si cind s-a intors agentul am intrebat care e problema, raspuns\" radar 73 ... (vezi toată discuția)
Amenda oprire interzisa marius_mitr marius_mitr Oprirea interzisa - amenda pol comunitara merg si eu dimineata la lucru impreuna cu colegul de munca, la iesire din parcare, inainte sa ies pe bulevard, ... (vezi toată discuția)
Incadrare gresita la semafor RalucaGeorgiana33 RalucaGeorgiana33 Buna ziua, Am si eu o intrebare. Ce se intampla in cazul in care nu am semnat procesul verbal incheiat de catre un politist in trafic. In aceasta dimineata ... (vezi toată discuția)