avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract de munca in primele 3 luni de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract de munca in primele 3 luni de angajare

Buna ziua, am un angajat aflat in a treia luna de munca. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata, fara a se specifica perioada de proba de 3 luni. Pot inceta unilateral contractul sau de munca, pana la implinirea celor 3 luni? Persoana nu corespunde cerintelor postului ocupat si, din pacate, am constatat asta dupa prima luna de activitate. Daca pot sa-i sistez contractul, este nevoie de preaviz? Si conform carui articol pot face incetarea contractului?
Multumesc pentru raspuns, cu anticipare!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:43, 14 Martie 2017
Nu aveti cum sa va prevalati de dispozitiile art.31 alin.3 C.mun., daca in c.i.m. nu aveti mentionata perioada de proba.

Asadar, contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

In cazul angajatorului, modalitatea unilaterala de incetare a c.i.m. este concedierea care poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea abuziva dupa semnarea unui contract de munca ! rzvlaw rzvlaw Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care dupa semnarea unui contract de munca individual, angajatorul doreste sa te de-a afara ... (vezi toată discuția)
Furt 3ART 3ART Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati. Am un angajat care a adus daune morale si materiale firmei. Cum pot sa renunt la colaborarea cu el imediat, nu vrem ... (vezi toată discuția)
Concediere angajat LSilvana LSilvana Cum pot sa concediez un angajat fara a avea pe urma repercursiuni firma din aceasta cauza? Mentionez ca doresc sa angajez o alta persoana pe post. Angajatul ... (vezi toată discuția)