avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal pentru doar 6 luni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal pentru doar 6 luni

Se poate lua prenatal pentru doar 6 luni lucrate inainte de nastere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 16 Martie 2017
Da ,normal asa ar trebui,depinde de criteriile firmei unde esti angajat...
Dreptul de a beneficia de concediu de maternitate nu este conditionat de indeplinirea unor criterii stabilite de angajator.

OUG 158/2005
art.7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

art.2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

In speta, daca aveti 6 luni lucrate inainte de nastere veti beneficia de concediul şi indemnizaţia pentru maternitate,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal lauritalaurita lauritalaurita in cadrul celor 12 luni lucrate anterior sarcinii, se pot incrada si cele doua luni de concediu prenatal? (10 luni plus 2 luni prenatal) Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate si incapacitatea temporara de munca ContSters74711 ContSters74711 Este concediul de maternitate un concediu pt incapacitate temporara de munca? Veniturile pe care le-am obtinut din contract de mandat din asigurari in ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal blareanabel blareanabel Buna ziua!Sunt insarcinata in 7 luni si ar trebui sa intru in concediu prenatal,dar la noul loc de munca am abia 4 luni jumate lucrate,la vechiul loc de munca ... (vezi toată discuția)