avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume pe cale administrativa dupa divort fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume pe cale administrativa dupa divort fara acordul sotului

Buna ziua,
Am si eu o nelamurie lagata de numele fostilor soti dupa divort. In anul 2011 am divortat...la acea vreme sotia nu a cerut si nici eu nu am fost de acord sa mentina numele comun din timpul casniciei. Drept urmare instanta a hotarat sa-si reia numele dinainte de casatorie, iar copilul avut de noi 2 a ramas cu numele meu.
Recent am aflat ca desii a fost obligata, aceasta totusi pastreaza numele meu...In urma investigatiei, Evindeta populatiei mi-a transmis ca aceasta si-a schimbat numele pe cale administrativa, desii la divort nu dorise acest lucru.
Conform OG 41/2003, Art. 4, alineatul 3, litera ‘’e’’ schimbarea numelui pe cale administrativa se poate face cu acordul sotului in forma autentica...
Cum eu nu am fost intrebat si nu mi-am dat consintamantul, cum este posibil totusi sa-si fi schimbat numele?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2017
ContSters424832, utilizator
Buna ziua,

Am primit raspunsul oficial de la Evidenta populatiei....
Acolo se specifica faptul ca fost sotie a cerut dupa divort schimbarea numelui pe cale administrativa....''cererea fiind aprobata prin emiterea de catre Presedintele Consililui Judetean a dispozitiei privind schimbarea numelui, in baza art 4, alin (2) litera ''m'' din OG''.
Litera ''m'': alte asemenea cazuri temeinic justificate...

Ce mai pot sa fac in aceasta situatie?

1. Sa ma indrept cu o petitie catre Consiliul Judetean sa ma lamureasca si pe mine care au fost cazurile temeinic justificate?
2. In caz ca ma adresez judecatoriei este de competenta sa sa judece daca actiunea a fost legala, daca motivele au existat si au fost justificate, sau in acest caz Consiliul judetean este ''judecatoria'' si o actiune in instanta nu ar avea nicio finalitate?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 27 Martie 2017
ContSters424832, utilizator
Puteti cere explicatii suplimentare de la Consiliul Judetean dar nu stiu daca veti primi ceva concret, nu cereti informatii din categoria celor de interes public la care sunt obligati sa raspunda detaliat.

Actiune in instanta e dreptul dvs. sa promovati, in conditiile art. 11 si 21 din OUG 41/2003:
Articolul 11
(1) Orice persoană interesată poate face opoziţie la cererea de schimbare a numelui, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 10 alin. (2), în termen de 30 de zile de la publicarea extrasului din cererea de schimbare a numelui în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
(2) Opoziţia se face în scris, motivat şi se depune la serviciul public în a cărui raza de competenţa teritorială îşi are domiciliul persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă.


Clar n-ati facut opozitie dupa ce a depus cererea, dar mai aveti un termen: 6 luni de cand ati aflat de schimbarea de nume, si o conditie: sa dovediti nu v-ati opus la schimbare din motive obiective si neimputabile dvs.:

Articolul 21
În cazul admiterii unei cereri de schimbare a numelui pe cale administrativă, persoana căreia i-a fost vătămat un drept sau un interes legitim recunoscut de lege poate solicita, pe cale judecătorească, în condiţiile Legii nr. 29/1990, cu modificările ulterioare, anularea dispoziţiei de schimbare a numelui. Acţiunea în justiţie poate fi introdusă în termen de 6 luni de la data la care a luat cunoştinţa de schimbarea numelui şi numai dacă persoana care o depune face dovada ca, din motive obiective, neimputabile ei, nu a putut formula opoziţia prevăzută la art. 11.

Cat e de cand ati aflat ca si-a schimbat numele? Daca nu-s mai mult de 6 luni si gasiti motive obiective si neimputabile din cauza carora nu v-ati opus in termenul de la art. 11 puteti incerca o actiune in instanta. Care ar fi castigul dvs. mi-e greu sa inteleg, dar fiecare isi cheltuieste banii si timpul cum crede de cuviinta.
Daca vi se pare ca merita efortul, puteti actiona in instanta CJ, in baza (si pe procedura) Legii Contenciosului Administrativ 554/2004. Petitionati CJ direct in baza Art 2 alin 1 pct i. In caz de raspuns negativ, nu va ramane decat calea instantei de contencios (tribunal).
m_cristescu a scris:

Ce mai pot sa fac in aceasta situatie?

1. Sa ma indrept cu o petitie catre Consiliul Judetean sa ma lamureasca si pe mine care au fost cazurile temeinic justificate?
2. In caz ca ma adresez judecatoriei este de competenta sa sa judece daca actiunea a fost legala, daca motivele au existat si au fost justificate, sau in acest caz Consiliul judetean este ''judecatoria'' si o actiune in instanta nu ar avea nicio finalitate?

Multumesc.


Dar de ce atata incrancenare pentru un nume? Ce vreti sa obtineti la finalul actiunilor d-voastra? Sau e doar o chestiune de orgoliu?
In fond, pe fosta sotie o cheama acum la fel ca pe copilul pe care il aveti impreuna.
V-ati gandit ca poate e mai confortabil si pentru copilul d-voastra sa aiba acelasi nume de familie ca mama lui?
Chiar are vreo importanta ca si-a schimbat numele pe cale administrativa (pentru comoditatea de a nu da explicatii de ce diferenta de nume de fiecare data cand prezinta un act pe numele ce l-a folosit atata vreme) cand dvoastra nu ati fost de acord la divort?

Daca tot nu voiati ca ea sa se identifice cu numele dvoastra trebuia sa decideti ca fiecare sa isi poarte numele sau atunci cand ati decis sa va casatoriti.

Eu sunt in aceeasi situatie cu a fostei dvoastra sotii si credeti-ma ca am de gand sa merg pana in panzele albe pentru a obtine dreptul de a folosi acest nume. De ce? Din mai multe motive: dupa 20 de ani in care m-am identificat cu acest nume e de fapt identitatea mea; toate actele de studii si de identitate sau mai stiu eu ce sunt pe acest nume deci daca ar fi sa imi schimb numele ar trebui sa pierd o caruta de timp si bani pe la birourile aferente plus faptul ca anumite documente ar trebui mereu justificate cu hotararea de divort dat fiind ca nu se pot preschimba; si ultima : cand am propus inainte de casatorie ca fiecare sa ne pastram numele si doar sa adaugam numele celuilalt toata familia lui a sarit in sus ca atunci de ce ne mai casatorim daca fiecare isi pastreaza numele (o idiotenie totala din partea mea dat fiind ca totul e posibil in viata asta , chiar si sa divortezi cu toate ca atunci cand te casatoresti acest lucru ti se pare total imposibil).

Eu am sa merg pana in panzele albe sa imi pastrez numele de familie obtinut prin casatorie si credeti-ma ca nu are absolut nici o conotatie romantica sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu ca e identitatea mea dupa atatia ani de a folosi acest nume. Presupun ca si fosta dvoastra sotie gandeste la fel.

Si sincera sa fiu, cred ca legea e gresita dat fiind ca decizia de a pastra sau nu numele depinde de persoana de care te divortezi (deci e foarte posibil sa vrea sa se razbune pe celalalt in toate felurile permise, deci nu va da niciodata acordul sau ca o femeie pe care o uraste sa foloseasca in continuare numele sau de familie).

Inainte sa raspundeti aduceti-va aminte ca a fost o vreme cand aceasta femeia v-a iubit si ati iubit-o , si ati fost fericiti impreuna.

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui la câțiva ani după casatorie Dretha Dretha Buna ziua, Dacă la momentul căsătoriei femeia își păstrează numele de familie, poate aceasta sa ia numele soțului mai târziu? (Schimbarea numelui se ... (vezi toată discuția)
Obtinerea pastrarii numelui ex-sotului in cazul divortului ContSters425738 ContSters425738 Buna ziua, as avea nevoie de un pic de ajutor cu niste sfaturi in ceea ce priveste posibilitatea de a-mi pastra numele de familie (acum 19 ani am renuntat ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume- dupa divort, cu al fiicei mele iulia_eu iulia_eu Buna. Problema este urmatoarea......... Eu sunt divortata de cativa ani, copilul mi-a fost incredintat, dar fostul sot nu a acceptat sa ii pastrez numele, pt ... (vezi toată discuția)