avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata indemnizatie CM cod 01
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata indemnizatie CM cod 01

Buna ziua
Ne gasim in speta urmatoarea :
Un salariat este in prezent angajatul unei Sc X din data de ian 2015 si pana in prezent. In perioada 01.05.2015-01.11.2016 este angajat cu timp partial 2 ore/zi=> 10 ore/saptamna=> 40 de ore/luna. Incepand cu data de 01.11.2016 se modifca CIM si devine angajat cu norma intreaga, respectiv 8 ore/zi.
In perioada in care a lucrat cu timp partial la societatea X, respectiv 01.05.2015-01.11.2016 este angajat cu norma intrega , respectiv 8 ore pe zi la societatea Y.
In februarie 2017 asiguratul beneficiaza de concediu medical cu cod 01.

Potrivit art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005/ art 73 Ordin 60/02006 baza de calcul a indemnizaţiei prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare,.....

Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical deoarece conform unei Case de Sanate acestia au refuzat plata indemnizatie pentru perioda aug - noiembrie 2016 in care salariatul a realizat stagiu de cotizare la societatea Y. ?
Care este baza legala in baz acaruia acestia u refuzat plata ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: BiancaSpatar , utilizator 21:20, 20 Martie 2017
Ar trebui sa spuna ei care este motivul refuzului. De asemenea, trebuie verificat daca ambii angajatori au achitat contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 9
(1) Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 este condiţionat de plata contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii.


ART. 73
(1) Media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în această perioadă, astfel:

Mzbci = Σ V: NTZ,

în care:

Mzbci = media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numărul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în această perioadă nu poate fi mai mare decât numărul zilelor lucrătoare corespunzătoare fiecărei luni din perioada luată în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare.

Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Ambii angajatorii au achitate contributiile la zi.
Formula de calcul a indemnizatie pe care am aplicat-o este cea specificata din lege
Mai mult legiuitorul specifica in :
Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Art. 8. (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;
si
ORDIN Nr. 60 din 27 ianuarie 2006
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
SECTIUNEA a 3-a
Stagiul de cotizare
Art. 12. - (1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical si se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat;

Casa de Sanatate continua sa nu tina seama de aceste articole de lege si argumenteaza ca asa spune legea. Care lege?

Poate nu ar strica sa luati legatura cu serviciul juridic al casei de sanatate si sa va argumenteze ei de ce nu se poate plati corect, asa cum ati calculat dvs. si sa le explice angajatilor casei cum se face un calcul corect.

Cititi si aici:

[ link extern ]
Buna ziua
Am adresat deja intrebarea la CASS in scris si nici pana la ora actuala dansii nu mi-au raspuns. Analizand modificarile care s-au adus ulterior ordinelor in discutie , eu personal nu am observat si nu am cunostinta sa fie abrogate vreunu din articolele mai sus mentionate. Modificarile facute vin in completare pentru a raspunde si a ne alinia la Directive Europene, nicidecum ca s-a schimbat modul si formula de calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale cristin20 cristin20 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie, am un salariat angajat in 12 iunie, din 24 iulie intra in concediu medical cod 14. Cum ar trebui sa procedez, ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical miruna82 miruna82 Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca se poate calcula un concediu medical in cazul unui salariat care nu a lucrat 6 luni in firma si nici nu a prezentat de la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fara stagiu loredana080380 loredana080380 Buna Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este ... (vezi toată discuția)