avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii: plata drepturi salariale si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii: plata drepturi salariale si rectificare declaratie 112

In luna ianuarie 2013 angajatorul meu a intrat in insolventa.
In luna iunie 2013 am fost disponibilizat in cadrul unui program de disponibilizari colective.
In luna iunie 2014, indeplinind conditiile legale pentru pensionare la limita de varsta, m-am pensionat.

La disponibilizare, angajatorul a acordat (doar SCRIPTIC) salarii compensatorii celor disponibilizati – conform contractului colectiv de munca, in cazul meu fiind vorba de 18 salarii compensatorii X cca. 2.800 lei.
Aceste salarii compensatorii au fost recunoscute de angajator in instanta.
Plata acestor salarii compensatorii a fost prinsa de catre administratorul judiciar al angajatorului in programul de reorganizare.
Pentru aceste salarii compensatorii inregistrate dar neachitate angajatorul a declarat si a platit (in avans) in anul 2013 toate taxele si impozitele aferente (atat cele datorate de angajat cat si cele datorate de angajator) limitand plata CAS pentru un venit de 11.115 lei (cca. 20% din venitul calculat si neplatit pentru luna iunie 2013).

Angajatorul a inceput sa plateasca (in MOD REAL) aceste salarii compensatorii, la aproape doi ani de la disponibilizare - fractionat (1/3/ salariu compensatoriu) - incepand cu luna mai 2015 si, cel mai probabil, procesul de plata va dura pana in anul 2018.

Conform art. 146, 3) din codul fiscal, "Contribuţiile de asigurări sociale individuale calculate şi reţinute potrivit alin. (1) se plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile sau până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează".

Avand in vedere ca alegerea ca modalitate de plata, in rate a drepturilor salariale si, in avans a taxelor si impozitelor mi-a adus diminuarea drastica a drepturilor salariale si a drepurilor de pensie va rog sa analizati si sa-mi comunicati daca pot cere in instanta, urmatoarele:
- obligarea angajatuorului la plata de daune interese sau penalitati si dobanzi penalizatoare pentru plata cu intarziere a drepturilor salariale;
- obligarea angajatorului la rectificarea declaratiei 112 conform platii drepturilor salariale efectuate in mod real si nu a drepturilor salariale declarate (scriptice) in asa fel incat sa benrficiez ca baza de calcul la stabilirea drepturilor de pensie la intreaga suma datorata de ingajator asa cum a fost / va fi ea platita.

Alte discuții în legătură

Declaratia 112 ... cand si cum poate fi rectificata? Ionelpatrut Ionelpatrut In luna ianuarie 2013 angajatorul meu a intrat in insolventa. In luna iunie 2013 am fost disponibilizat in cadrul unui program de disponibilizari ... (vezi toată discuția)
Rectificare declaratie 112 de catre fostul angajator Ionelpatrut Ionelpatrut Buna ziua! In anul 2013 am fost disponibilizat de catre fostul angajator - printr-un proces de disponibilizare colectiva. Timp de 1 an am fost in somaj. ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza si cand se genereaza taxele si impozitele la buget? Ionelpatrut Ionelpatrut In luna ianuarie 2013 angajatorul meu a intrat in insolventa. In luna iunie 2013 am fost disponibilizat in cadrul unui program de disponibilizari ... (vezi toată discuția)