avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU PRENATAL SI DE MATERNITATE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU PRENATAL SI DE MATERNITATE

BUNA ZIUA!
IN AUGUST URMEAZA SA NASC. SUNT ANGAJATA, DAR NU AM SA INTRU EU IN CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI, CI SOTUL MEU, PENTRU CA EU NU AM 12 LUNI IN ULTIMII DOI ANI ANTERIORI NASTERII.
AS DORI SA STIU CATE ZILE DE CONCEDIU POT SA-MI IAU EU ANTERIOR SI DUPA NASTERE.
CARE ESTE PROCEDURA?
MULTUMESC

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:02, 20 Martie 2017
Puteti beneficia de concediul de maternitate de 126 zile calendaristice. Sotul poate solicita intrarea in CCC de la terminarea acestui concediu de maternitate.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 43
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenţie.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(4) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, după luna a 6-a de sarcină, astfel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(5) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

ART. 44
Concediul medical pentru maternitate se acordă numai pentru sarcină şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.

ART. 45
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30/31 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.

ART. 46
În situaţia în care survine decesul mamei, la naştere sau imediat după aceasta, tatăl beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă, în condiţiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, după caz.

ART. 47
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate se determină conform art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.

ART. 48
Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte trebuie sa fac pentru prenatal ? SilviaAndreea23 SilviaAndreea23 Am fost in medical cu risc de sarcina , am împlinit 7 luni .. ce acte si unde trebuie sa le depun pentru prenatal .Va mulțumesc . (vezi toată discuția)
Cine stabileste data intrarii in prenatal? crisboc crisboc Am urmatoarea intrebare: Cine stabileste data la care pot sa ies in prenatal? Dr de familie zice ca medicul specialist trebuie sa specifice pe Scrisoarea ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal dragosgad dragosgad ma lamureste si pe mine cineva care este treaba cu concediul prenatal si postnatal. de la cite saptamini sse da sau ? sau care este treaba cu concediu medical ... (vezi toată discuția)