avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare casa

Buna ziua!Vreau sa cumpar o casa batraneasca la tara.Ce obligatii am eu si ce obligatii are vanzatorul?Cine plateste taxele notariale si care ar fi cuantumul acestora?Va multumesc!La revedere!
Cel mai recent răspuns: gabrielion , utilizator 09:41, 23 Martie 2017
mergetila notar si va lamureste; in principiu, vanzatorul tb sa aiba actele in regula iar dvs., cumparatorul, trebuie sa platiti pretul si taxele notariale care se calculeaza in functie de grila notariala; daca pretul e peste 100.000 E, vanzatorul plateste si impozit; mergeti la notar care este mai mult decat competent sa va lamureasca, sa verifice actele, etc.
Care e pretul?
Multumesc!Intreb aici deoarece nu am timp sa merg la notar,deocamdata.Casa costa 35000 lei.Ce acte trebuie sa aiba vanzatorul si ce acte eu ca sa putem finaliza tranzactia fara probleme?Cat m-ar costa toata afacerea?Multumesc anticipat!
Acte de proprietate. Care pot fi de zeci de feluri, nu putem ghici situatia dv.
Daca nu aveti timp, parerea mea e sa nu cumparati acum. E nevoie de cateva zile alocate asa incat lucrurile sa fie ok si sa nu va para rau ulterior. In afara de sapaturile juridice (care ar trebui facute pe langa actele prezentate notarului), va sfatuiesc sa mergeti la imobil sa verificati situatia lui de fapt.
Acestea costa timp si/sau bani, nu putem spune sume ca nu depinde de costul imobilului si sunt in sarcina celui interesat, sunt demersuri normale anterioare unei achizitii. In lipsa demersurilor, puteti ajunge sa va coste mai mult dupa, vazand ca unele dintre informatii tin de utilizarea practica a imobilului.
Pai 35.000 lei e cam putin chiar si pentru o casa batraneasca.
Notarul o sa va faca o evaluare, conform valorilor din grila, in functie de localitate, zona, suprafata casei, a terenului, materialul din care e facuta casa, ce categorie de folosinta are terenul etc etc. Este foarte posibil ca pretul stabilit de dvs sa fie inferior celei din grila notariala, ceea ce inseamna ca in act se va mentiona suma de 35.000 lei, dar calului taxelor se va face in functie de valoarea rezultata din evaluarea notarului.
Dvs o sa aveti de achitat onorariul notarial si intabularea.
Vanzatorul va achita extrasul de carte funciara si va pune la dispozitie documentele necesare.

Trebuie sa prezentati
- actele de proprietate in original,
- documentatia cadastrala,
- de la Primaria localitatii unde se afla imobilul - certificat de atestare fiscala si adeverinta de la Registrul Agricol,
- adeverinte de la utilitati (gaze, curent electric, apa, salubritate) din care sa rezulte ca nu exista debite,
- daca locuinta are o suprafata mai mare de 50 m.p, aveti nevoie de certificat de performanta energetica,
- daca o parte din teren este situata in extravilan- adeverinta de la Primarie din care sa rezulte faptul ca a fost respectat dreptul de preemtiune reglementat de Legea nr.17/2014 (vanzatorul trebuie sa se prezinte la Primarie si depuna oferta de vanzare a terenului, care va sta afisata timp de 30 de zile. Deci in cazul asta, mai devreme de o luna nu puteti incheia vanzarea)
- actele de identitate
- certificatele de casatorie ale vanzatorului si cumparatorului.

Alte discuții în legătură

Cat costa actele de vanzare cumparare? lucialuca lucialuca Buna seara! Cat m-ar costa actele de vanzare cumparare pentru un apartament pe care il cumpar cu 55.000 euro? Actele costa diferit in functie de zona in care e ... (vezi toată discuția)
Evaluare notariala teren intravilan DLaurentiu DLaurentiu Buna ziua! Vreau sa vand un teren intravilan localizat in Bucuresti.Am facut toate actele necesare vanzarii,m-am inteles cu cumparatorul la pret(50.000 ... (vezi toată discuția)
Aș vrea să știu cât m-ar costa actele la cumpărarea unui apartament, și dacă mai plătesc ceva în plus la stat (tva, impozit etc.) luiza44 luiza44 vreau sa cumpar un ap in jur 60m patrati si as vrea sa stiu cam cat m ar costa actele notariale si daca mai platesc si in plus la stat gen TVA, impozit ....?! (vezi toată discuția)