avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Separare de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Separare de succesiune

Bună ziua,

Nu este cel mai potrivit titlu pentru acest subiect însă sper să mă fac înțeles și totodată adresez rugămintea de a primi răspunsuri utile în cazul descris mai josȘ

-4 frați suntem moștenitorii unei proprietăți în urma decesului unuia din părinți cu 12,5% fiecare și 50% deținut de părintele în viață.
Unul din cei 4 frați solicită insistent să primească contravaloarea în bani pentru partea de 12,5% mostenită, sub pretextul că locuiește în altă localitate și în acest fel nu beneficiază de pe urma acestei moșteniri, cu alte cuvinte nu o folosește, fiind vorba de o casă la țară, folosită ca și casă de vacanță doar pe timpul verii, la fel și de către ceilalți coproprietari. Refuză oferta în bani, făcută de către ceilalți coproprietari, considerând că nu este suficientă, solicită prețul dorit, contravaloarea procentului de moștenire într-un termen scurt (30-60 zile) și amenință cu deschiderea unui eventual proces civil în cazul în care nu-i sunt satisfăcute pretențiile...

Intrebările mele la care vă solicit cu respect un răspuns:
-care sunt posibilele scenarii legat de această situație?Ce acțiuni și drepturi legale are acest frate care face solicitarea descrisă mai sus?
- Ce optiuni avem noi, ceilalți coproprietari? Nu suntem de acord să vindem și să împartim procentual proprietatea respectiva...

Vă mulțumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Cik22 , utilizator 20:41, 26 Martie 2017
Buna seara!

Daca fratele dv. nu doreste sa se inteleaga amialbil incep probleme. Nu grave. Nu va temeti.
E ceva normal. Din pacate. Se intampla . Punctul meu de vedere...
Nu doreste dansul cu ce se ofera...ok. Voi, ceilalti frati sunteti "amenintati" cu "judecata" ...
Se ajunge la judecata - "actiune de iesire din indiviziune" ... nu e nimic extraordinar...
Fratele dv (sa zicem X) deschide actiune, sunteti citati, incepe procesul...
1. Este bine sa aveti un avocat ... nu este o avere...insa e bine sa aveti unul...
2. Instanta (dupa o prima dezbatere) va dispune o evaluare, sau expertiza...o plateste cel care o cere (in speta fratele)...asta ca prim pas...ca sa vada cine, ce vrea, cat vrea...asa ca daca aveti dovezi ca ati vazut de parinti (ch. de intretinere, contracte de ntretinere, ch. de inmormantare....etc) e un plus.
3. Se termina procesul care ajunge sa coste ... 100 de lei (exemplu)
4, Instanta dispune ... cine...ce .... cat sa ocupe...(NU E OBLIGATORIU SA SE VANDA) daca unul din frati nu doreste...ATENTIE...TOTI VOI FRATI SUNTETI COPROPIETARI...
+ daca nu se poate sa se imparta (caci se poate intampla) ... se va dispune compensare in bani...asta in urma dezbaterilor...
5. Dupa aceasta infaptuire...se va da hotarare in acest sens (care va tine loc de act de proprietate - daca ramane cineva in casa)

Nu va certati intre voi...ca nu rezolvati nimic...aste lucruri se intampla frecvent...ramaneti daca nu frati....macar amici...(e trist ca nu exista intelegere in aceste aspecte).
Tineti-ma la curent cu aceste aspecte, daca se poate.
SANTIER a scris:

Buna seara!

Daca fratele dv. nu doreste sa se inteleaga amialbil incep probleme. Nu grave. Nu va temeti.
E ceva normal. Din pacate. Se intampla . Punctul meu de vedere...
Nu doreste dansul cu ce se ofera...ok. Voi, ceilalti frati sunteti "amenintati" cu "judecata" ...
Se ajunge la judecata - "actiune de iesire din indiviziune" ... nu e nimic extraordinar...

....................................................................................................................................
Nu va certati intre voi...ca nu rezolvati nimic...aste lucruri se intampla frecvent...ramaneti daca nu frati....macar amici...(e trist ca nu exista intelegere in aceste aspecte).
Tineti-ma la curent cu aceste aspecte, daca se poate.



Multumesc pentru raspuns si lamuriri.

De vandut nu se va vinde nimic, clar. Are valoare sentimentala si toti ceilalti (inafara de cel ce iese din indiviziune) sunt de acord cu pastrarea proprietatii respective. Ca urmare o sa-l compensam pe cel ce iese din indiviziune, o sulta pentru partea lui.
Pana aici totul clar.
In schimb nu sunt in clar cu cheltuielile rezultate din aceasta actiune si inca nu am primit un raspuns clar: Toate cheltuielile rezultate (taxe tribunal, expert evaluator, timbre,etc sau ce o mai fi ) se impart in final in mod egal intre toti cei implicati in acest proces, respectiv co-proprietari (inclusiv cel ce iese din indiviziune)? sau cel ce iese din indiviziune plateste (ex taxa evaluare) la inceput ca in final aceste taxe sa fie puse in carca celorlati? Pentru ca ceva de genul asta am inteles de prin explicatiile gasite pe net...Pentru ca daca este asa n-ar fi corect. Normal, cel ce "tulbura apele" si vrea separare, macar partea lui de cheltuiala generata de actiune sa si-o plateasca...

Si inca un aspect: daca de la primirea acestei mosteniri (vreo 8 ani) inafara de acest frate care doreste iesirea din indiviziune,toti ceilalti frati au facut cheltuieli de intretinere, reparare, modernizare, canalizare, etc aceste se iau in calcul? in sensul ca sunt deductibile din valoarea stabilita de evaluator? Binenteles ca exista facturi, chitante, martori, poze cu ce era si ce este in prezent.

Multumesc pentru rabdare

Ultima modificare: Duminică, 26 Martie 2017
Cik22, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune cls cls Buna ziua. Sunt unul dintre cei 3 frati mostenitori ai unui imobil. Pana in prezent, s-au facut cadastrul si intabularea imobilului, toti 3 participand si ... (vezi toată discuția)
Soțul a primit ca moștenire de la părinți un apartament ... AinaMirunaMagda AinaMirunaMagda Buna ziua ,soțul a primit ca moștenire de la părinți un apartament cu 2 camere ,ei sunt 4 frați. Au deschis succesiunea dar unul dintr e frați a ... (vezi toată discuția)
Se poate face o dezmembrare a unei case maostenite daca una din parti nu e de acord? serena_20 serena_20 sintem trei frati si unul din noi nu este de acord cu dezmembrarea.Se poate in mod legal face dezmemb. si fara acel frate? :( (vezi toată discuția)