avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare perioada determinata din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare perioada determinata din somaj

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt de doua luni in somaj (avand dreptul la 12 luni) si mi s-a propus o oferta de angajare pe perioadă determinata de 3 luni. Daca dupa aceasta perioada nu voi mai dori continuarea colaborarii ce se întâmplă cu cele 10 luni de soman ramase la data reangajarii? Pot sa reiau somajul de unde a ramas? Daca angajatorul ar dori prelungirea contractului, dar eu nu...atunci ce se întâmplă cu somajul? Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 23 Martie 2017
Daca dupa aceasta perioada nu mai doriti continuarea colaborarii se va relua somajul de la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.

Daca nu doriti prelungirea duratei, acest lucru nu va afecteaza continuarea somajului.
Multumesc frumos pentru raspuns! Astazi a fost a doua zi de prezentare la munca 8 ore/ zi, pe parcursul carora execut ce mi se cere: acte, xeroxuri...etc. Ideea este ca nu mai zice nimic de contract. Probabil vrea sa stau asa...fara acte macar doua săptămâni de acomodare si sa nu ma plateasca. Sincer, nu prea mi-ar conveni situatia asta. Posibilul angajator inca nici nu stie ca sunt in somaj, stie doar ca am fost data afara. Se poate face vreun contract pentru perioada de proba de sa zicem...2 săptămâni-o luna? Intrerupe somajul? As vrea cumva sa stiu ca voi fi platita chiar si pentru cele 2 saptamani avand in vedere ca prestez minca ce mi se solicita si mi se cere sa ma duc program normal, ba mai si stramba din nas ca plec la 17.20, desi programul este normal de la 9 la 17...dar ar vrea sa stau si peste program. Mulțumesc
Prestarea muncii fara incheierea unui c.i.m. inseamna "munca la negru" , sanctionata drastic de catre ITM atat in dauna angajatorului, cat si a persoanei fizice care presteaza munca.

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....

Nu exista contract pe durata de proba , fie vorbim de un c.i.m. incheiat pe durata determinata , fie de un c.i.m. incheiat pe durata nedeterminata.

In cuprinsul oricari tip de c..m. se poate insera o perioada de proba care difera in fucntie de durata acestui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca carmencj carmencj Buna ziua as vrea sa va intreb si eu ceva :daca firma la care am lucrat m-a dat in somaj iar dupa 4 luni m-a reangajat dar pe o perioada limitata ce expira ... (vezi toată discuția)
Suspendare indemnizatie somaj tstefana tstefana Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea speta: Persoana cu 33 ani vechime in munca, neintrerupta, intra in somaj (12 luni) si beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata fdiana fdiana Buna ziua! Lucrez la o companie unde incheiem toate contractele de munca pe perioada determinata de 6 luni, cu prelungire tot de 6 luni. Am in prezent cativa ... (vezi toată discuția)