avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire/ Cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire/ Cumparare

Buna ziua,

Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat amandoi in drepturi. Apartamentul este intr-o casa cu 2 apartamente si curtea aferenta. Apartamentul 1 este detinut de sotia mea si mama ei cu acte in regula. Apartamentul 2 este cel mostenit de unchiul si sotia mea. Acuma noi am dori sa cumparam partea unchiului, respectiv jumatate din apartamentul mostenit si terenul, dar nu reusim sa ne intelegem la bani. Unchiul doreste sa vindem toata casa si terenul pentru ca suma in acest caz ar fi probabil mai mare. Ne poate forta in vreun fel unchiul sa fim nevoiti sa vindem toata casa si terenul? Poate el sa vanda jumatate din apartamentul 2 si terenul fara acordul sotiei mele sau fara sa iasa din indiviziune? As avea nevoie de niste sfaturi pentru aces caz. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: avadanialic , utilizator 09:14, 23 Martie 2017
solicitati dumneavoastra iesirea din indiviziune, atribuirea in natura a apartamentului, cu obligatia de a plati sulta
Unchiul nu poate vinde decât cota de 1/2 pe care a mostenit-o. Atât. Nu întregul imobil. Dobanditorul cotei se substituie unchiului și rămâne în indiviziune cu soția dvs.
Sau puteți solicita ieșirea din indiviziune (partaj) pe cale judecătorească. Și aici sunt 2 variante:
- ori se împarte imobilul în natura (ex. Soția preia 2 camere și bucătăria, iar unchiul o cameră, baia și un hol)
-ori imobilul întreg este atribuit unuia dintre ei, iar celălalt primește o suma cu titlu de sută.
Multumesc pentru raspunsuri. Daca doresc ca impartirea sa se faca in natura, atunci ambii mostenitori trebuie sa aiba intrari separate, atat la partea de apartament cat si la terenul aferent. In cazul de fata unchiul poate lua doua camere si sotia sa ramana cu bucataria baia si holul. Apartamentul este de tip bovagon se intra prin hol apoi bucataria si baia si cele doua camere inseriate. Toate au si un perete catre strada deci se poate face o usa la una din camere catre strada. La fel si terenul poate fi delimitat cu un gard astfel incat sa aiba doar el acces cu intrare atat dintr-o strada cat si din cealalta. Este oare corect ce spun sau deja aceste lucruri sunt chestii tehnice pe care un judecator le decide in moemntul iesirii din indiviziune (partaj). Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune ContSters91960 ContSters91960 se poate iesi din indiviziune fortata, cu o hotarare definitiva si irevocabila in care se specifica ca nu se mai poarte imparti in natura si nu se da sau ... (vezi toată discuția)
Probleme mostenire dobocanmariaioana dobocanmariaioana Buna, ma numesc Maria Ioana din Cluj-Napoca si am mostenit un apartament impreuna cu fratele meu, dar succesiunea nu e facuta inca pe apartament. Intrebarea ... (vezi toată discuția)