buna seara,
am si eu o problema....ptr ca am intarziat ceva timp cu plata intretinerii...administratia a deschis actiune civila in instanta.
pe durata procesului eu am achitat 10800 ron pina sa se pronunte instanta. debitul fiind aproape dublu.
in sentinta data de catre instanta ramasa def si irevocabila suma stabilita a fost de 7400 ron.
in acest moment adimistratia blocului a solicitat prin executor suma stabilita de instanta.
intrebarea mea este .....daca platile facute de mine pe durata procesului acopera decizia instantei mai pot fi executat???
ironia sortii este ca in acest moment un executor a inceput executarea silita ptr suma de 7400 ron si cind i-am expus situatia raspunsul a fost ca are un titlu executoriu si altceva nu conteaza nu vrea sa ia in considerare platile facute
Nici vorba sa fiti creditor la asociatie, iar executorul a procedat corect! dvs ati facut o plata valabila, si v-au fost sterse cele mai vechi datorii la intretinere. Adica fix alea " prescrise". pun intre ghilimele pt ca nu datoria se prescrie, ci dreptul la actiune al creditorului. mai pe romaneste, datoria exista, este a dvs, doar ca nu va poate obliga nimeni sa platiti. insa ghinion, dvs ati platit de bunavoie si nesilit de nimeni! acum trebuie sa platiti si cei 7400 de lei! cat despre faptul ca puteti sa cereti bani inapoi, la fel, nici vorba de asa ceva. nu se poate cere restituirea pe motiv de prescriptie caci nu este plata nedatorata
Gandirea pentru aceasta suma este urmatoarea:
- momentul 1 - datorie 19.000 lei. Stie instanta, administratia, proprietarul.
- momentul 2 - plata 10.800 lei. Ramas de achitat 8.200 lei. Stie administratia, proprietarul. Nu stie instanta.
- momentul 3 - sentinta definitiva - Din suma de 19.000 prezentata instantei, aceasta acorda numai ultimii 7.400 lei, fara sa stie ca intre momentul 1 si momentul 2 s-au achitat sume, respectiv s-a achitat suma din sentinta definitiva. Stie instanta, administratia, proprietarul, executorul.
Aici interpretarea cu turta pe spuza lui este la care suma i se refera sentinta definitiva?
Eu zic ca sumei prezentate, pentru ca instanta nu are alte sume, nu are alte plati prezentate.
Executorul, pe de alta parte, impreuna cu administratia, considera ca momentul de referinta este cel al sentintei, fara a mai tine cont de platile facute anterior, adica bani dati de pomana pentru plata unor sume prescrise, adica "ai fost fraier ca te-ai grabit sa platesti".
Daca administratia ar putea fi ingaduita sa gandeasca asa, executorul judecatoresc ar trebui sa aiba in vedere si documentele dv. de plata. Dar ma tem ca la el e vorba de comisionul pe care ar trebui sa si-l opreasca din suma executata si nu stiu daca e convenabil sa nu aiba ce executa...
Este corect cum procedeaza executorul si asociatia. Platile facute sting datoriile cele mai vechi, iar efectuarea acestora inseamna ca debitorul le-a recunoscut, le-a acceptat. Iar omeneste, aceste sume daca nu ar fi fost achitate de debitor, ar fi ramas o povara pentru asociatiei si ar fi trebuit suportate de alti proprietari deoarece, sunt convins ca asociatia la randul ei are datorii catre furnizori si este obligata sa le achite de undeva.
Penalitati
Banica Ionut
Am o situatie speciala in cazul socrilor mei aflati in conflict cu asociatia. In urma unei datorii de 6000 lei, este data in judecata iar dosarul intra in ... (vezi toată discuția)