avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... BDSM legal sau nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

BDSM legal sau nu

Buna ziua! As dori sa stiu daca BDSM-ul este legal in Romania, mai exact praticarea sadomasochismului. Sau daca practicarea acestuia pe baza unui contract incheiat intre cele doua parti ma ajuta sau imi poate crea probleme. Am incercat sa ma informez , dar nu am gasit nicio informatie despre acest subiect. Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Quartila a scris:

Ba da, poate produce efecte civile că orice contract. Întrucât este un contract de prestări servicii. Iar ca orice contract, încheiat valabil, acesta își produce efectele in limita legii. Și, după caz, operează răspunderea contractuala sau cea delictuala.
Atâta timp cât obiectul contractului este unul licit și îndeplinești toate condițiile de forma cerute de lege.

=D>

Ne puteti da un exemplu de obiect al contractului pentru activitati BDSM ? Ca sa vedem si noi cum trebuie redactate astfel de contracte ca sa nu fie lovite de nulitate. Luminati-ne! Invatati-ne!
Avem in Noul cod penal:

Cauzele justificative
Art. 22
Consimţământul persoanei vătămate

(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită cu consimţământul persoanei vătămate, dacă aceasta putea să dispună în mod legal de valoarea socială lezată sau pusă în pericol.

(2) Consimţământul persoanei vătămate nu produce efecte în cazul infracţiunilor contra vieţii, precum şi atunci când legea exclude efectul justificativ al acestuia.

Punctul 1 este clar, cum a spus si Adalbert mai sus, in primul rand este necesar consimtamantul persoanei vatamate, consimtamant valabil exprimat, dat de o persoana majora si in legatura cu valoarea de care poate sa dispuna in mod legal.

Eu cred ca punctul 2 comporta discutii, ma refer aici la "efectul justificativ". Adica daca "activitatea" de BDSM nu este in contradictie cu principiul respectarii demnitatii umane prevazut de acelasi cod penal.

Eu nu consider ca ar prezenta relevanta principiul respectarii demnitatii umane in astfel de cazuri.
Discutiile pe aceasta tema pot fi extrem de lungi daca am intra pe o analiza pentru ca exista si alte principii de drept care pot fi incidente si in mod inevitabil ar trebui analizate toate principiile de drept care ar fi incidente.

In ceea ce priveste riscul punerii in primejdie a vietii persoanei iarasi apar discutii care pot fi foarte contradictorii.
In esenta, atata timp cat nu exista risc de vatamare corporala grava sau sa fie pusa in primejdie viata persoanei, acordul persoanelor sau a partilor ( daca am vorbi de o conventie) nu ar fi , de principiu, ilegala in sens penal, in opinia mea.
Se poate discuta despre imoralitate dar nu tot ceea ce este imoral este si ilegal.

Un astfel de subiect nu se poate discuta si solutiona din punct de vedere juridic decat in mod concret si nu in mod generic.
Ultima modificare: Joi, 4 Mai 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masaj erotic laurabdsm laurabdsm buna ziua.as fi interesata de aceasta sfera a masajului erotic si as dori o parere. daca imi deschid un srl cu specific salon de masaj erotic si acolo se ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca un procuror să se sesizeze din oficiu pentru o infracțiune de loviri și alte violențe? cezarad cezarad Este posibil ca un procuror sa se sesizeze DIN OFICIU pentu o [u][b]infractiune de loviri si alte violente[/b][/u] ???? Nu este de natura acestei infractiuni ... (vezi toată discuția)
Daune materiale si morale de la asigurator , vatamari corporale accident auto DanyD DanyD Se pot cere daune materiale si morale unei firme de asigurari pentru vatamarile corporale suferite urmare a unui accident auto, pe calea unei actiuni civile, ... (vezi toată discuția)