avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minor - Infractiunea de omor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minor - Infractiunea de omor

Un minor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani a savarsit un omor. In cauza nu s-a efectuat o expertiza psihiatrica in vederea stabilirii discernamantului. Minorul poate fi arestat preventiv? Mulțumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 13:56, 27 Aprilie 2017
Da.Trebuie avute in vedere dispozitiile din aceasta sectiune.
SECŢIUNEA a 8-a
Dispoziţii speciale privind măsurile preventive aplicate minorilor

ART. 243
Condiţii speciale de aplicare faţă de minori a măsurilor preventive
(1) Faţă de suspectul şi inculpatul minor se pot dispune măsuri preventive potrivit dispoziţiilor prevăzute în secţiunile 1 - 7 din prezentul capitol, cu derogările şi completările prevăzute în prezentul articol.
#M35
(2) Reţinerea şi arestarea preventivă pot fi dispuse faţă de un minor, în mod excepţional, numai dacă efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalităţii şi dezvoltării acestuia nu sunt disproporţionate faţă de scopul urmărit prin luarea măsurii.
#B
(3) La stabilirea duratei pentru care se ia măsura arestării preventive se are în vedere vârsta inculpatului de la data când se dispune asupra luării, prelungirii sau menţinerii acestei măsuri.
#M2
(4) Când s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a unui minor, încunoştinţarea prevăzută la art. 210 şi 228 se face, în mod obligatoriu, şi către reprezentantul legal al acestuia sau, după caz, către persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află minorul.
#B
ART. 244
Condiţii speciale de executare a reţinerii şi arestării preventive dispuse faţă de minori
Regimul special de detenţie al minorilor, în raport cu particularităţile vârstei, astfel încât măsurile preventive luate faţă de aceştia să nu prejudicieze dezvoltarea lor fizică, psihică sau morală, va fi stabilit prin legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Avand in vedere gravitatea faptei, minorul poate fi arestat preventiv, urmand a se avea in vedere conditiile speciale sub acest aspect!
Pentru a raspunde penal un minor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani nu trebuie sa i se stabileasca discernamantul intai? Atat timp cat nu s-a stabilit discernamantul minorul este neraspunzator penal, in consecinta nu se pot lua masuri preventive asupra sa. Plus pentru a putea fi luata aceasta masura este necesar ca persoana in cauza sa aiba calitatea de inculpat, or nu se poate pune in miscare actiunea penala fata de o persoana care nu indeplineste conditiile legale
Lipsa raportului de expertiză medico-legală psihiatrică nu impiedica organele judiciare sa dispuna masuri preventive impotriva unui minor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani daca discutam de o infractiune grava si aceste masuri se impun.
Tragerea la răspundere penala a minorului cu varsta între 14 și 16 ani prin aplicarea față de acesta a unei măsuri educative prin hotararea definitiva a instanței de judecată nu este posibila, in lipsa raportului de expertiză medico-legală psihiatrică din care să rezulte că minorul a săvârșit fapta cu discernământ.
Ce masuri preventive se pot lua fata de un minor caruia nu i s-a stabilit existenta discernamantului, minor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani?

Alte discuții în legătură

Masura preventiva pentru minor cezarad cezarad Daca un minor de 16 ani a savarsit o infractiune de loviri si alte violente si a fost retinut, in masura in care se face propunere de arestare preventiva, ... (vezi toată discuția)
Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane acuzate de tentativă terminată, dacă persoana nu a săvârșit tentativa? ContSters396991 ContSters396991 Tentativa fiind considerată infracțiune, într-o formă atipică. Cod Procedură Penală, Art. 184 [i]”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii ... (vezi toată discuția)