avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa parti comune ale blocului- se pot cere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ?

Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost debransate,nu avem spalatorie sau uscatorie si totusi firma care repartizeaza cheltuielile DE INCALZIRE, solicita bani pt aceste PARTI COMUNE care NU SUNT INCALZITE NICICUM.Fiecare scara are REPARTITOR PROPRIU cu citire radio si DOAR ACEST CONSUM TREBUIE IMPARTIT ! Legal, neexistand instalatii de incalzire (calorifere,registre etc)in subsol si pe casa scarii solicitarea unor sume de bani PENTRU INCALZIREA acestor spatii este un ABUZ din partea firmei.Legiuitorul,atunci cand a facut legea,s- a exprimat "...energie termica folosita la incalzire".Neexistand calorifere,registre care sa fie incalzite ,facturarea de energie termica nu este justificata.
Poate cineva sa -mi spuna daca gresesc ?
Cu stima
Mergeti la Primarie si cereti sprijinul servicului care se ocupa de Asociatiile de locatari/proprietari!
Probabil va trebui ca cineva abilitat sa faca o constatare la fata locului, cu fotografii, si apoi sa solcitati eventual o recalculare a costurilor repartizate!
De la bransament, respectiv contoarele de scara, bloc sau cum este configuratia instalatiei de incalzire, aflate in subsolul amenajat sau nu, pana la caloriferele din apartament, agentul termic circula si, deci, consuma. Acest consum, exprimat in procente care se determina relativ simplu de specialisti sau prin proiectul de instalatii pantru constructiile mai noi, prin calculul suprafetei echivalente termic. Daca ati fi avut si corpuri de incalzire functionale, procentul calculat pentru partile comune ar fi fost mai mare.
La blocul nostru, P+8,fara repartitoare,partea comuna la o scara este de 6,5% l si 7,21% la a doua scara. Scarile sunt identice, dar la a doua este un calorifer in plus pe casa scarii.
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
dan_crihan, utilizator
@NeluBalas

Da, gresiti!

Factura de incalzire se imparte pe 3 zone:
- spatii comune toate conductele care strabat aceste spatii de la bransament pana la intrarea in apartamente - zona comuna;
- tevile verticale - toate cele care strabat apartamentele de la intrare si pana la zona de conectare cu caloriferul - zona comuna;
- caloriferele - zona individuala.

Dv. vorbiti de prima zona. Prin spatiile comune din subsol pana la intrarea in apartamentele de la parter exista coloane cu agent termic care functioneaza ca niste calorifere pentru acele spatii. Daca aveati si uscatorii incalzite cu calorifere sau casa scarii incalzita cu calorifere, atunci aceasta parte ar fi fost mai consistenta ca valoare, asa cum a aratat si @dan_crihan. Dar ce aveti acum este pentru partea cu subsolul.
Sarut mana.Cred ca gresiti si dv. intrucat :
1.Din bransament prin subsol pana la contorul de scara TEVILE SUNT IZOLATE cf. normativelor in vigoare,deci NU INCALZESC ACEL SPATIU.Subsolul intra la parti comune, intr-adevar, dar este un spatiu NEINCALZIT tevile fiind IZOLATE.O teava IZOLATA NU POATE INCALZI SPATIUL INCONJURATOR !!
2.Tevile verticale strabat apartamentele si merg la calorifere,dar,nu sunt considerate INDIVIDUALE ca si caloriferele pentru ca ,nefiind izolate,INCALZESC.? .C.val. energiei termice consumate se regaseste in 2 rubrici :corpuri de incalzire si coloane de distributie(verticale) care impreuna dau consumul total pe apartament.
Sper ca nu gresesc cand afirm ca o teava izolata n-are cum sa incalzeasca spatiul inconju-rator,deci nici nu se poate pretinde plata.
Si pt ca tot faceti trimitere la dl.dan_crihan,comparati va rog partea comuna la blocul unde locuieste care este de 6,5-7,21 % , fata de 21,91 % in ianuarie si 20,68 % in februarie cat este la noi-bloc cu 4 etaje ,20 apartamente,bloc reabilitat termic !Oricum astept un pct de vedere al firmei si al ANRSC.Multumesc pt dialogul civilizat.
Cu stima,Nelu Balas
Buna ziua.Va rog sa comparati cifrele blocului dv. cu cele din blocul nostru in ce priveste partea comuna.Fata de 7,21 % parti comune in blocul dv.,la noi in ianuarie 21,91 % iar in februarie 20,68 % la bloc cu P+4,reabilitat termic,cu repartitoare .Sper ca intelegeti motivele de ingrijorare.
Multumesc pt. dialogul civilizat.Cu stima Nelu Balas

Alte discuții în legătură

Subsolul e de vina? ContSters189595 ContSters189595 buna ziua suntem o asociatie formata din mai multe blocuri unan dintre scari avand repartioare. as dori sa stiu cum se imparte factura radet .ce ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)